Зала "Дунав" ще отвори днес врати от 10 часа за схватки от международния турнир по свободна борба за кадети "Русенски легенди". Вчера "Утро" разговаря със старши треньора на националния отбор Иван Цонов. 
- Г-н Цонов, с колко състезатели пристигнахте в Русе?
- С 34-35 момчета. На лагера в Сливен имаше състезатели и от клуба на Станка Златева, но те не тръгнаха с групата.
- Българската борба не е в състоянието си по времето, когато вие и другите ни известни състезатели бяха на тепиха. Срещат ли се сега талантливи деца?
- Честно казано, с работа от няколко дни на лагера не мога да преценя още какви са възможностите на момчетата. На някои дори не знам имената. Таланти има. Винаги ще има. Борбата се промени в много посоки. За мене е ясно, че без лагери и централизирана подготовка няма да стане. Затова и турнирът "Русенски легенди" идва навреме и на място. Младите се нуждят от колкото се може повече схватки. За мене ще е важно какво могат българчетата от двета отбора, с които пристигнахме, в борбите срещу състезатели от националните тимове на Македония и Румъния. Ще е интересно да видя момчетата и от сборния тим на домакините от "Юнак". Надявам се да стане интересно и полезно състезание.  
- С какви чувства идвате в Русе?
- Русенската школа е едно от лицата на българската борба. Тя даде на България отлични състезатели, познати по цял свят. Да споменем само какво име е моят приятел и бивш конкурент на тепиха Валентин Йорданов! Надявам се, че след звезди като него ще тръгнат и други русенчета. Иска ми се да призова феновете на борбата във вашия красив град да дойдат в залата. В крайна сметка спортът е за зрителите.