Добрият вкус е по-добър от лошия вкус, но лошият вкус е по-добър от това да имаш просто вкус. Това казва английският писател и критик Арнолд Бенет (1867-1931) и категорично може да му се вярва. Дали тази мисъл се отнася за вкуса към изкуството, или изобщо към живота, или има кулинарен смисъл, не е ясно, но със сигурност Бенет е имал наистина добър вкус към хубавата храна. И доказателството все още съществува в емблематичния лондонски хотел „Савой“, където се намира авангардният ресторант „Савой Грил“, в който днес властва Гордън Рамзи. Този ресторант се гордее със своето богато английско и френско кулинарно наследство, с изискания вкус, вдъхновен още при откриването му през 1889 г. от великия Огюст Ескофие, и с... омлета „Арнолд Бенет“.
През 1929 г. писателят отсяда в луксозния лондонски хотел, където пише романа си „Imperial Palace“, който не е преведен на български език. Впрочем преведените творби на Бенет се броят на пръстите на двете ръце, затова и творчеството му не е много познато на четящите българи. Романът разказва за събитията в един голям хотел и съвсем основателно се смята, че писателят е черпел вдъхновение от живота в „Савой“. Публикуван е през 1930 г., година преди смъртта на Бенет, и е предпоследният от общо 42 романа, новели и сборници с разкази.
Писателят се храни в прочутия ресторант „Савой Грил“, обзаведен в стил Арт Деко, осветен с кристални полилеи „Сваровски“, с антични огледала по стените и луксозни мозайки на пода. Там като у дома си се чувстват политици, холивудски звезди и други важни персони. И това „у дома“ е буквално, защото има и специална трапезария с истинска кухненска маса, ако някой от тях иска да изпита вълнението, че се храни в кухнята. 
Дали Бенет е сядал на тази маса, не е известно, но точно тогава се ражда и прочутият днес омлет. Шеф готвач по това време е французинът Жан Батист Вирлого, за когото има малко известни факти. След „Савой“ той става главен готвач в конкурентния петзвезден хотел „Дорчестър“, където в продължение на 10 години се грижи за елита на английската столица, включително и за кралица Елизабет Втора и съпруга й принц Филип. Вирлого, който е починал през 1958 г., е включен в Топ 100 на френските готвачи за всички времена под номер 5.
Той измисля този пухкав омлет - класическа смес от пушена риба, яйца и сирене, специално за писателя Арнолд Бенет, който пък го взема за прототип на един от героите си в романа „Imperial Palace“. За френски готвач това не е изненадващо, при положение че омлетът се смята за основно ястие във френската кухня и всеки истински готвач е длъжен да умее да го приготвя. Неслучайно именно омлетът е част от изпита, който полагат всички готвачи във Франция, за да получат професионална диплома и зелена улица към големите ресторанти.
Омлетът става любим на Бенет, който където и да отиде, иска да му го приготвят по същия начин като шеф Вирлого. Така ястието получава името си, а писателят става един от малкото, а може би и единственият, удостоен с честта да има омлет на свое име.
Оригиналният „Арнолд Бенет“ е от бъркани яйца, пушена пикша (морска риба, вид лъчеперка от рода на треската, която сериозно е застрашена от изчезване), сметанов сос и сирене пармезан. Докато писателят е в „Савой“, Вирлого усъвършенства рецептата, която впоследствие се възприема от колегите му в по-новите времена като класическа идея, подлежаща на приспособяване към различните вкусове. „Омлетът винаги ще има място в „Савой Грил“ не само заради историята си, но и защото е дяволски вкусен“, казва Анди Кук, главен готвач в ресторанта през 2010 г.
Ако за повечето домакини приготвянето на омлет не е кой знае какво изкуство, за шеф готвачите е точно обратното - има тънкости, за които дори са готови да спорят. Например в книгата си „River Cottage Fish Book“ Ник Фишър препоръчва яйцата да се бъркат „точно както за всеки омлет“, други рецепти пък изискват да се изсипят в тигана и да се оставят да започнат да се сгъстяват, а готвачът от „Савой Грил“ Маркъс Уеринг говори за два слоя леко разбъркани яйца.
Тъй като пикшата вече почти не се среща, вместо нея може да се ползва всяка друга бяла риба, която може и да не е пушена, защото не всеки харесва този вкус. Ако е сурова, тя трябва да се обработи много нежно, за да остане мека и сочна. Например шеф Том Керидж, който има звезда „Мишлен“, слага рибата в горещо мляко и я оставя да се сготви от топлината. Според Саймън Хопкинс и Линдзи Барехам, автори на „The Prawn Cocktail Years“ - една интересна кулинарна обиколка из легендарните английски хотели и клубове, оригиналната рецепта е допълнена със смес от холандски и бешамел сос плюс бита сметана. Което изглежда доста тежко и мазно. „Breakfast Bible“ на Себ Емина пък препоръчва на „онези, които са заети“ направо да смесят в тигана рибата, яйцата и сметаната.
И стигаме до сиренето, където различните готвачи пак имат различни виждания. За едни класиката е пармезан, други предпочитат чедър, трети държат на грюер. В „Савой Грил“ се придържат максимално към оригиналната рецепта от 1929 г., според която в омлета „Арнолд Бенет“ се слага само пармезан, защото солеността му най-добре си подхожда с рибата.
Арнолд Бенет умира на 27 март 1931 г. от коремен тиф в дома си в Лондон след завръщането си от Франция. Неговото име и имена на негови герои носят улици в град Нюкасъл ъндър Лайм. А през юни 2017 г. по повод 150-годишнината от рождението му бронзовата статуя на писателя е поставена пред музея на грънчарството и художествената галерия в Ханли, квартал в Стоук он Трент. Но омлетът „Арнолд Бенет“ си остава неговият международен паметник.

Омлет „Арнолд Бенет“

Необходими продукти:
200 мл мляко
130 мл пълномаслена сметана
1/2 нарязана глава лук
1 дафинов лист
1/2 ч.л. черен пипер
индийско орехче
200 г пушено филе от бяла риба
35 г масло
25 г брашно
4 яйца плюс 2 жълтъка
20 г пармезан
1 с.л. нарязан сибирски лук
Начин на приготвяне:
Млякото и 100 мл от сметаната се сипват в малък тиган заедно с лука, дафиновия лист, черния пипер и щипка индийско орехче. След като се загрее, се прецежда, за да се отстранят едрите подправки. Връща се на котлона и като започне да ври леко, се слага рибата. Сваля се от котлона и се оставя горещината да сготви рибата - около 5 мин или повече в зависимост от дебелината на рибното филе. То трябва да започне да се чупи лесно. Изважда се и се оставя да се охлади.
В тиган се разтопяват 25 г масло на умерена температура. Добавя се брашното и се разбърква няколко минути. Налива се млякото от варенето на рибата и се готви до сгъстяване. Яйчените жълтъци се разбиват със сметаната и се добавят към соса. Прибавя се начупената риба и внимателно се разбърква. 
Останалите яйца се разбиват с малко сол. В тиган за омлет с метална дръжка или подходяща тавичка се загрява останалото масло на средна температура. Изсипват се яйцата и когато започнат леко да стягат, отгоре се излива сосът с рибата, поръсва се настърганото сирене и тиганът се слага в загрята фурна под грила за 3-5 минути или до златистокафяв цвят. Сервира се топъл, поръсен с нарязан сибирски лук.