Длъжни сме и трябва да осигурим максимално добри условия за гражданите и това зависи от добрата координация, работата на снегопочистващите фирми и контрола по извършване на дейностите, който тази година ще е изключително засилен. Ще има всекидневен контрол не само с GPS, но и проверки за дейността, а кметовете по места всеки ден ще проверяват какво се изършва по общинската пътна мрежа. Ще има пълен контрол по това как се работи и какво се отчита, за да съм убеден, че това, което се плаща, е за реално свършена работа. Ще бъдем безкомпромисни! Има достатъчно средства, няма да се пести, но няма да позволя източване на средства под никаква форма. Това каза кметът Пламен Стоилов на вчерашната първа среща за зимната подготовка, в която участваха кметовете от общината, представители на снегопочистващите фирми и на ангажираните институции. 
Той подчерта, че в момента се прави ремонт, какъвто не е правен от 40 години. В тази връзка кметът бе категоричен, че няма да позволи увреждане на новите настилки вследствие на неправилно използвана техника и  материали. Ще бъдат дадени допълнителни указания на фирмите за новите настилки и площадите, а с допълнителни клаузи в договорите ще бъде разписано, че при повредени настилки фирмите ще са длъжни да възстановят щетите. 
Където видя кирка и лопата да чука плочките, няма да платя! Ще ринат с инструменти, които не увреждат настилката! Забранявам да се хвърля сол по плочките и клинкера, категоричен бе Стоилов. 
Сред проблемите, които шефът на дирекция "Обществен реди и сигурност" Спасимир Димитров посочи, беше почистването на малките улици заради огромното количество паркирани автомобили, както и стесненията на улиците поради временната организация на движението предвид ремонтите. В тази връзка той обърна специално внимание на фирма "РПС", която трябва да наеме малогабаритна техника за по-трудните участъци. 
Що се отнася до техниката на всички фирми, кметът посочи, че ако в критичен период фирмите не осигурят техниката по договор, няма да си получат плащането. 
От общината ще се стремят да не допускат навлизането и реденето на тирове по бул. "България", тъй като това създава сериозни затруднения. Спрелите тирове и тапата, която се получава, са проблем и за Мартен, тъй като районът на Дунав мост е единствената връзка на населеното място с Русе. 
На срещата стана ясно, че при тежък снеговалеж общинските подземни паркинги ще бъдат безплатни. За пореден път от общината подчертаха, че във вилните зони не може да се чисти, както в града. 
Мостът в Басарбово е в аварийно състояние и ще създава проблеми. Проблем е и когато от фирмите не опесъчат навреме. Ще съм безкрайно изненадан, ако няма проблеми и с електричеството, защото заприличахме на дискотека и фризерите на хората изгоряха, каза кметът на селото Николай Колев. 
Липса на маркировка, необходимост от почистване на сервитути, нужда от ремонти на дупки, пропадания, легнали полицаи бяха сред проблемите, които кметовете на населените места в общината посочиха.