Майки на деца с увреждания от Русе се включиха в националния протест, организиран в 13 града вчера. Под звуците на националния химн около 50 души с черни балони затвориха движението от и към Дунав мост. 
За майките е особено важна индивидуалната оценка на уврежданията, особено за децата над 18 години. Искат и ясни правила за личен асистент, за да не се налага всяка година да кандидатстват и да затъват в бюрокрация.
Неслучайно протестът на русенските майки бе точно на Дунав мост. "Може би вратата към Европа трябва да види каква е ситуацията в нашата държава и нека и чужденците да видят, че тук нещата не са на нивото, във вида, в който трябва да бъдат. Тук не визирам само социалната система, тук визирам всички политики, които се водят в България", заяви Снежинка Захариева.
Маргарита Манолова, която има голям син с увреждания, иска яснота в разпределението на парите за хората с увреждания и сигурност за детето си. "С черни балони сме, защото животът ни е черен. Аз не смея да заспя - ако нещо се случи с мен, това дете в 21 век ще умре по-зле от куче, от глад и от студ“, каза тя.