Отделението по хемодиализа в УМБАЛ "Канев" се нуждае от спешен ремонт, тъй като битовите условия са много лоши, а апаратурата е остаряла, заяви на пресконференция вчера д-р Радка Карагьозова, началник на отделението. Проектът за реконструкция и разширение е на първоначална стойност 900 000 лева. Той е изработен от арх.Венцислав Илиев и е одобрен от Министерството на здравеопазването в края на миналата седмица, а фондация "Канев" дарява 500 000 лева за ремонта. Останалите средства, които могат да надвишат предварителните разчети, защото са за подновяване на апаратурата, ще се осигурят от здравното министерство и от дарители от бизнеса в Русе, поясни  зам.-председателят на борда на директорите в Университетската болница д-р Йосиф Новаков.
Отделението по хемодиализа се намира на втория етаж в стария корпус от юни 2000 година и оттогава не е правен никакъв ремонт. То ще бъде преместено в бившата база на отделението по трансфузионна хематология, което е срещу него. За целта тези помещения ще се ремонтират основно, след което пациентите на хемодиализа ще бъдат прехвърлени в тях и ще започне реконструкция на сегашните стаи.
Преди 18 години започнахме с 48 пациенти и 14 поста за хемодиализа, а сега нуждаещите се вече са 120, имаме 23 поста, които смятаме да увеличим с още 4, обясни д-р Карагьозова. Сред пациентите има бъбречно болни от Русе, Разград, Силистра, както и от Турция, Гърция, Австрия, Канада и Франция. В отделението се извършват и остри хемодиализи на оперирани и на пациенти с токсикация. Те се обслужват от специалисти с много висока квалификация и с над 20 години стаж, които имат нужда от подходяща работна среда, за да лекуват пациентите 24 часа в денонощието, каза д-р Новаков и допълни, че вече има дарени два апарата за хемодиализа от русенски бизнесмени.