Нов за нашата страна вредител - костилковата оса, причинява значителни поражения върху сливовата реколта тази есен, показват наблюденията на агрономите от Съюза на Дунавските овощари. В областите Русе и Разград са засегнати 80% от овощните градини, в Силистра - 43%, Търговище - около 61%. Загубите на пострадалите стопани са между 10% и 80%. Наскоро сдружението проведе информационна среща, на която запозна стопаните как най-ефективно да се справят със сливовия семеяд.
За първи път вредителят е открит в България през 2009-2010 г. в областите Силистра и Търговище. Навлиза у нас от север, след като се разпространява в Румъния, Молдова, Украйна и Русия. У нас костилковата оса бързо превзема нови територии с всеки изминал сезон. 
Вредителят напада главно сливовите насаждения, но по сведения от Румъния нанася повреди също по кайсиите и черешите. Борбата със семеяда е трудна, защото трябва да се проведе в правилния момент, а именно само срещу възрастните оси преди снасянето на яйца. Това налага стопаните да проведат поне две поредни пръскания с одобрени препарати преди цъфтежа или непосредствено преди връзването на плода, когато цветовете са повехнали, но още не са опадали. За да се постигне добър резултат, често се налага броят на третиранията с препарати да бъде и по-голям. При обработката на градините трябва да се има предвид също температурата и атмосферната влага.