Точно 10 минути бяха необходими на група сапьори от Велико Търново да вдигнат и да отнесат за обезвреждане военната мина, която беше открита в понеделник до контейнер за боклук след Сръбчето в посока Мартен преди една от отбивките за Индустриална зона "Тегра". Първоначалните предположения бяха, че боеприпасът е безопасен, но въпреки това полицаи спряха движението, докато специалистите го натоварят в камиона си. Образува се опашка от камиони и коли, но след 10 минути автомобилите бяха пропуснати.
По-късно се оказа, че предпазната мярка не е била само презастраховка. 
"Модулно формирование от Националния военен университет унищожи днес невзривен боеприпас, намерен в Русе. Военнослужещите са извлекли стара противотанкова мина, която е била транспортирана на 10 километра от Русе, в район, определен от служители на МВР, където боеприпасът е бил унищожен", съобщиха вчера следобед от пресцентъра на Министерството на отбраната.
Мината бе открита в понеделник следобед от гражданин. В 17.15 часа той подава сигнал на тел.112, след което мястото е отцепено от полицейски сили и е уведомена служба ДОТИ към Министерството на отбраната. Сапьорите пристигнаха в 15 часа вчера. 
 Водещата версия на специалистите е, че мината по неизвестен начин е попаднала сред метали за скрап и собственик на пункт за вторични суровини я е изхвърлил, за да се отърве от нея. Не се изключва и вероятността и някой да си е направил възможно най-най-неподходящата шега, като е оставил мината на пътя за Мартен, където на опашка се редят тировете, чакащи да минат Дунав мост.