Ива Иванова - представител на област Монтана, е новият председател на Съвета на децата към Държавната агенция за закрила на детето /ДАЗД/, съобщиха от агенцията. Тя е била избрана единодушно по време на второто редовно заседание на Съвета за 2018 г., което се е състояло в Пловдив в периода 30 септември - 2 октомври. Неин заместник ще бъде Галина Вълчева от област Хасково. За секретар е определена Даниела Стоева, която представлява мнението на децата от област Сливен.

Ива е член на Съвета на децата за втори мандат, а Галина и Даниела са в средата на първия си двугодишен мандат.

През първия ден от престоя си в Пловдив консултативният орган е дискутирал петте основни тематични области, изграждащи новата Национална стратегия за детето /2019-2030/. Децата са излъчили петима говорители, които са представили вижданията на Съвета по приоритетите по време на Националната консултативна среща, организирана от ДАЗД и Пловдивския университет "Паисий Хилендарски", допълват от агенцията.

По време на заседанието младите хора са взели решение за промяна на Устава на Съвета и Процедурата за избор на членове, за да може децата, получили международна закрила, да бъдат част от детския консултативен орган. В Националната комисия за избор ще бъдат включени представители на организации, работещи директно с тях. Сред основните условия за кандидатстване е изискването децата, получили международна закрила, да имат възможност да се разбират с останалите членове на български език и да са се установили трайно в България, добавят от ДАЗД.

Представителите на младите хора са планирали развитието на Националната кампания "Живот без насилие за всички деца" с мото "#ДЕЙСТВАЙ!". Основна част ще бъдат специални часове в училище, които ще бъдат заснети и публикувани в сайта на инициативата www.decabg.eu.

По време на заседанието са били връчени удостоверенията за участие в Съвета на децата на досегашния председател и 11 членове, чийто двугодишен мандат е приключил, посочват от ДАЗД.