Тригодишно дете първо усетило фаталния пожар на третия етаж в блок 87 в квартал „Здравец“ в събота малко преди 8 часа сутринта, в който 86-годишен мъж загина, а апартаментът на семейството бе унищожен. 
Дядото живеел заедно със семейството на внука си Станислав Пенчев, което има две деца - на 6 месеца и 3 години. Огънят тръгнал от електрическото одеяло на възрастния мъж, в което се получило късо съединение и пламъците лумнали, преди да успее да реагира.
Острата миризма на дим събудила детето, което буквално спасило близките си - бутнало баща си и той вдигнал цялото семейство, като изпратил съпругата и децата си на терасата на незасегната от огъня стая. 
За жалост дядото не оцелял. 
Дядото излезе целия като факла, започнах да го гася с вода. После от неговата стая дето се маже със спирт, всичко гръмна, големи пламъци. Пътят на жена ми и децата беше отрязан. Пратих ги с майка им на задната тераса, отворих тук да се върти ей тъй, поне да не ходи в нашата стая. Което ги е спасило. Вътре в нашата стая няма такива поражения. Нищо не става от апартамента, преди шест месеца го купихме, пръснахме 80-90 хиляди лева за ремонт, за купуване... Сега ще ремонтираме наново, разказа стресираният Станислав.
Усетих миризма на изгоряло, отворих вратата, но освен дим, нищо друго не се виждаше, затворих и се прибрах вкъщи. После чух гърмежи от трошене на стъкла и разбрах, че нещо се е случило на долните етажи, каза Лазар Лазаров от шестия етаж.
Баща ми живее с внука си и семейството му, но доколкото разбрах причината за пожара и за неговата смърт е късо съединение в електрическото одеяло, с което е бил завит. Младите не са успели да му помогнат да излезе, защото вече е било късно за каквото и да е и са излезли по най-бързия начин навън, спасявайки двете си малки деца, обясни Илко, син на починалия пенсионер и чичо на Станислав.
Освен пламналия апартамент сериозни щети има и на горните два етажа, а стените и таваните във входа са черни от дима и саждите.
Пристигналите на място медици извършиха няколко прегледа на място, но не се наложи някой да бъде откаран в болницата. За хората от блока остава ужасът от преживяното бедствие, скръбта по починалия човек и тревогите как ще посрещнат зимата.