Първият служител на британската кралица Елизабет Втора, който открито призна хомосексуалната си ориентация, бе понижен в длъжност, защото „привлича твърде много общественото внимание”, съобщава в. „Дейли мейл”.

Задълженията на 21-годишния Оли Робъртс включваха да придружава монарха при нейните разходки с карета и да изпълнява дребни поръчки като прибирането на пощата в Бъкингамския дворец и да разхожда любимите кучета корги на кралицата. Той обаче е бил понижен от престижната позиция на главен лакей, след като кралското семейство било уведомено за повишеното внимание към младежа и няколко статии за него в известни гей списания.

Добре запознат източник от Бъкингамския дворец твърди, че Оли е бил извикан на разговор, по време на който му е било заявено, че той не е в двореца, за да привлича внимание към себе си. След няколко дни младежът подал оставка и напуснал поста си, недоволен от проявеното отношение към него.

Бившият главен лакей на кралицата се появи за пръв път в публичното пространство през юни по време на традиционния преглед на войските, като стоеше в каретата точно зад кралицата. След това той придружаваше монарха по време на конните надбягвания в Роял Аскът. Назначаването на родения в Уелс Робъртс на тази престижна позиция бе приветствано от Асоциацията на гейовете и лесбийките в страната като нова страница в историята на кралското семейство, което приема по-модерен подход към хората с различна сексуална ориентация.