Популярната кралица на Дания Маргрете Втора се извини днес, че е обезпокоила членовете на своето семейство с решението си да лиши от монархически титли четирима от своите внуци, но отказа да го промени, предаде АП.
Миналата седмица дворът на най-старото кралство в Европа оповести, че от 1 януари четирите деца на принц Йоаким - най-малкия син на Маргрете, вече няма да носят титлите принц или принцеса, а граф и графиня на Монпеза. Такава е рождената титла на покойния съпруг на кралицата принц Хенрик. Според промяната обръщението към четиримата ще бъде "Ваше превъзходителство", като те ще запазят местата си в датския ред на унаследяване на короната.
"Мой дълг и мое желание като кралица е да гарантирам,че монархията винаги ще се преоформя в крак с времето. Понякога това означава да бъдат вземани тежки решения и винаги ще бъде трудно за намиране на точния момент", пише в изявлението на 82-годишната Маргрете, разпространено днес от кралския двор. Тя обяснява, че е взела решението си като кралица, майка и баба, но като майка и баба е подценила доколко ще бъдат засегнати най-малкият ѝ син и семейството му. "Това направи силно впечатление, затова се извинявам", казва Маргрете Втора, но подчертава, че решението остава в сила.
В коментар по повод новината от 28 септември от кралския дворец в Копенхаген видимо развълнуваният принц Йоаким, който от 2020 г. е аташе по отбраната в датското посолство в Париж, заявява пред вестник "Екстра бладет", че "всички са много натъжени". "Никога не е приятно да видиш така да се отнесат към децата ти. Самите те се озовават в положение, което не разбират," казва 53-годишният принц. Той отклонява въпроса как ще се отрази случилото се върху отношенията му с неговата майка.
В Дания, която е конституционна монархия, престолонаследник е принц Фредерик. Неговият най-голям син принц Кристиан е втори по линията на унаследяване на трона, следван от трите по-малки деца на Фредерик.
Маргрете е провъзгласена за кралица на Дания на 15 януари 1972 г. - ден след смъртта на своя баща крал Фредерик Девети.