Бившият енергиен министър Трайчо Трайков е поискал от Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество да удължи срока, в който може да предостави документи, с които да обясни произхода на близо 2,4 милиона лева разлика между разходите и доходите му през последните десет години.

Антикорупционната комисия поиска, а Софийският градски съд разреши запор на имущество и сметки му заради несъответствие, според тях, между доходите и имуществото му, в размер на тази сума.

А срокът Трайков да докаже произхода на тези пари бе днес.

Пред БНР Трайков коментира, че подобна отсрочка би му дала възможност да убеди антикорупционната комисия в законността на доходите си, за да може запорът над негови имоти и средства да бъде вдигнат.

Бившият министър каза, че от днес разполага с документите на КПКОМПИ и му трябва време, за да разбере каква част от средствата му имат неясен за комисията произход.

Припомняме ви, че проверката на антикорупционния орган, огляваван от Пламен Георгиев, е започнала в началото на 2017 г. Тя е заради обвинението срещу Трайчо Трайков му за продажбата на остатъчния държавен дял на ЕВН.

Към момента магистратите са запорирали 1/2 от апартамент, ателие, дворно място, паркомясто, акции, както и влогове и депозити на политика.