Беларуските състезателки на русенския клуб по кану-каяк Анастасия Лавренова и Александра Гришина най-сетне получиха български паспорти, научи "Утро". Куриозното е, че дошлата с година по-рано в Русе Лавренова взе документите за българска гражданка след Гришина. 
"Вярно, Анастасия и Александра ще получат наше гражданство. Вече разполагаме с подписания от вицепрезидента Илияна Йотова указ", потвърди пред "Утро" треньорът в "Локомотив" Евгени Недев. 
В същото време клубът и федерацията работели по смекчаване на санкциите, наложени на двете момичета от беларуската федерация. Минск направи така, че ги дисквалифицира за срок от две години.
"Изпратихме писма до беларуските колеги, в които упоменаваме, че се съобразяваме със санкциите и че бихме искали да помислят за намаляване на наказанието. Ако то бъде намалено, Александра Гришина ще получи възможност да атакува квоти за участие в олимпийските игри. Едната ще е като едноместничка на 500 метра, другата ще е на двойка каяк с Даниела Недева", поясни треньорът.
В края на следващата седмица локомотивци щели да участват на държавно първенство. Гришина тренирала в Русе, а Лавренова щяла да се завърне в България на 1 октомври.