Десетки журналисти от различни медии във Велико Търново, Стара Загора, Казанлък се събраха този следобед пред полицията във Велико Търново, за да изразят подкрепата за бития си колега Димитър Върбанов. Той бе нападнат от склададжии в сряда следобед, докато правел разследване за 15 тона храни с изтекъл срок на годност.

При тях излезе шефът на ОД МВР - ст. комисар Димитър Машов, за да съобщи, че двамата биячи на 39 и 54 години са с повдигнати обвинения за нанасяне на лека терлесна повреда по хулигански подбуди и остават в ареста за 72 ч. Предстои прокуратурата да поиска постоянен арест.

"Работата по документиране и събиране на допълнителни доказателства продължава. И в момента в склада са служители на полицията и Агенцията по храните, извършват проверка. Складът не е запечатан", каза Машов. Той окачестви като недопустимо посегателството. "Всеки има различни версии, отхвърлят вина. Преди два месеца служители на ОДМВР извършиха проверка в склада, образувано е досъдебно производство", допълни шефът на полицията.

При колегите си дойде и битият репортер на "Господари на ефира" Димитър Върбанов, за да благодари за подкрепата.

"Дотук се стигна заради ненавременната реакция от страна на институциите, които трябваше да вземат мерки и да не се налага ние да ходим втори и трети път и да се караме, и да се разправяме с този шеф на склад. Да се стига до такива ситуации, в които да ни блъскат, ритат и да ни изхвърлят отпред", каза Върбанов.

Той проследи хронологията по случая от юни досега. Разказа как полицията и инспектори по храните открили първо 7 тона негодни храни, а още на следващия ден репортерите хванали нова продажба на стоки с изтекъл срок на годност от същия склад.

"Открихме таен склад, където се съхраняваха още много храни с изтекъл срок. Пуснахме жалба в прокуратурата. Влязоха на втора проверка и вече стоките станаха 15 т. И от юни месец досега буквално се молим някоя институция да отиде и да изземе тези стоки. Те ни казват:"Ама те са възбранени, оставени са на отговорно пазене в склада на фирмата". Представяте ли си, оставени на отговорно пазене от човека, който ги продава. Вчера отиваме и виждаме една приказна гледка, стоките там, кашони разкъсани", описа Върбанов.

"Надявам се, това да покаже на институциите, че трябва да си вършат работата навреме, трябва да я вършат адекватно и да не правят компромис, особено когато става дума за живота и здравето на хората", завърши той.