С документален филм за големия български джазмен Милчо Левиев и изпълнения на негова музика ще започне месец октомври за Русенската опера. Прожекцията, съпроводена от музикалните изпълнения на живо, е предвидена да се състои на 1 октомври - международния ден на музиката, от 19 ч в зала „Филхармония“. 
Две балетни постановки ще зарадват ценителите през наближаващия месец. На 3 октомври трупата ще представи „Лебедово езеро“, а на 25-и ще бъде представена отново романтичната приказка „Жизел“ с бляскавото участие на солистите на балета на Софийската опера Марта Петкова и Никола Хаджитанев. 
На 4 октомври от 18 ч в оперното фоайе фотоизложбата „С любов към операта“ на Евгени Станимиров ще припомни мигове от спектакли. Вечерта от 19 ч в салона на операта публиката ще получи хоров концерт с творби на Джузепе Верди.
Две представления ще има през октомври и адаптираната за деца опера „Севилският бръснар“ на Росини - на 5 и 24-и. На 11 октомври пък се дава шанс на всички, които са пропуснали да видят рядко показваната комична опера на Перголези „Учителят по музика“, да се докоснат до това искрометно произведение. 
На 16 октомври експерименталната детска опера с ръководител Пламен Райков и неговите 16 възпитаници ще зарадват подрастващите с мюзикъла на Жул Леви „Думите на мама“. 
В края на месеца два оперетни спектакъла ще зарадват публиката: на 23 октомври ще се играе „Прилепът“ на Йохан Щраус-син, а на 29-и - любимата на поколения меломани „Графиня Марица“ от Калман.