Изложба с 51 интригуващи оригинални документи и вещи на някогашни ученици от именитото русенско Дойче шуле бе открита вчера в Историческия музей. Заедно с 15 постера с любопитни снимки експозицията разказва историята на едно от най-старите и бележити училища. 
Това бе само едно от събитията във вчерашния ден, когато започна седмицата, която училището с преподаване на немски език посвещава на юбилей ната дата в своята история. Специално за този празник пристигна посланикът на Германия в София Херберт Салбер, като това бе първото му посещение в Русе. Дипломатът има срещи с областния управител Галин Григоров и с кмета Пламен Стоилов, които му представиха визитните картички на града и областта и обсъдиха възможни съвместни проекти. 
Посланик Херберт Салбер участва в церемонията по връчването на немските езикови дипломи DSD 1 на 40 гимназисти. 13-те момичета и момчета с отличен успех получиха своите езикови свидетелства лично от дипломата с неговия подпис. Посланикът е патрон на тържествата на СУПНЕ „Фридрих Шилер“ по повод юбилейната годишнина. 
По-късно в Историческия музей 15 ученици от девети и дванадесети клас представиха своите проучвания по темата „Град Русе и Германия“, направено под ръководството на историка Николай Чакъров.
Създадено през 1883 г. от учителката Анна Винтер, немското училище три пъти е било закривано, припомни Николай Чакъров. Това е ставало веднъж по финансови и два пъти по политически причини, уточни той. За пореден път то е възстановено през 1992 година от директора на тогавашното квартално средно училище „Климент Охридски“ Стойко Димитров. 
Специално поканен за тържествата, Димитров бе сред гостите в Историческия музей. Той бе първият, на когото директорката на СУПНЕ Искра Димитрова връчи грамота за принос към съдбата на Дойче шуле. Залата приветства с ръкопляскания бившия директор, който скромно побърза да си седне на мястото. Грамоти получиха също директорът на РИМ проф.Николай Ненов, председателят на Дружеството за българо-немско приятелство Добрил Христов и самото дружество. 
Вечерта в Доходното здание празничен концерт развълнува стотици гости и възпитаници на училището.
Отбелязването на 135-годишнината на Дойче шуле продължава днес с викторина, посветена на драмите на Шилер и творческа инсталация „Епохи в немската литература“, предстоят още изложби, театрални представления, литературни състезания, кулинарни пътешествия. Финалът ще бъде поставен на 3 октомври с  представянето на ученически спектакъл по пиесата „Генерация Ю“, написана от гимназистите и изиграна от тяхната театрална трупа.