Съдбата на бездомен възрастен клетник развълнува стотици в социалната мрежа фейсбук вчера. Русенката Ростислава Христова публикува снимка на белокосия 76-годишен Славчо, който според разказа на жената стои тихо и скромно пред един от супермаркетите в града с надежда някой да го забележи.
Дядото няма дом, наскоро е опериран от тумор на главата, ампутиран му е и единият крак, а по другия има множество рани. Не просеше, не пречеше на никого, а хората го заобикаляха сякаш беше ненужна вещ. Никой не се спря да го попита иска ли вода, ял ли е, нещо боли ли го. Поредният възрастен човек, който среща нехуманно отношение, констатира горчиво Ростислава, която изпрати апел за съдействие и до "Утро".  
Тя изслушала покъртителната история на "този болен и отчаян човечец, който чака тихо края си". Според него социалните служби щели да го настанят в дом, но когато му дойдел редът в списъка на чакащите. "Но с тези негови отворени рани той едва ли ще дочака топло легло и храна. Колко безпомощен трябва да е човек, колко болен и колко нуждаещ се, за да се погрижат социалните служби за него", казва Ростислава и поставя три въпросителни след своето изречение.
За кратко на нейната покана "Моля, споделяйте" в социалната мрежа откликнаха десетки русенци. 
В следобедните часове "Утро" се свърза с директора на общинската дирекция "Здравни и социални дейности" Мариела Личева. 
Веднага ще се обадя на колегите да отидат и да разговарят с този човек, каза Личева, която вчера бе в София за обсъждане на проблеми и тенденции в осигуряването на приемната грижа. Ще вземем мерки, за да помогнем, увери тя. И изрази надежда, че този случай ще бъде различен от друга драма с друг бездомник, който често стои пред друг хипермаркет и проси. 
Той имаше проблеми с пръстите и го настанихме в болница, за да не ги ампутират, но мъжът ни обвини, че упражняваме агресия спрямо него, разказа Личева. Дори когато социалните отивали да разговарят с бездомника пред големия магазин, той ги пъдел, защото докато му приказват, му губят ценно време, в което можел да изпроси повече милостиня.