„Демократи за силна България“ (ДСБ), „Да, България“ и „Зелените“ се обединиха в политически съюз „Демократична България“. Лидерите на дясното обединение Атанас Атанасов, Христо Иванов и Владислав Панев бяха в Русе, където участваха в дискусия с представители на бизнеса от региона.

- Какви са амбициите и задачите на обединение "Демократична България"?
- Иванов: В българската политика се формира ново разпределение - БСП окончателно се превърна в "Атака", а ГЕРБ все повече заема мястото на БСП и това се получава както от гледна точка на позициониране на европейски терен, така и вътрешно политическо позициониране. Със заявката и от страна на БСП, и ГЕРБ, и Патриотите за подкрепа позицията на Орбан, България окончателно сама избира да се позиционира извън ядрото на Европейския съюз. Заявките, които се правят от страна на ГЕРБ, да се продават стоки без печалба, мачкане на бизнеса, игнориране на върховенството на закона, създаване на среда за бизнеса, която абсолютно не може да поддържа инвестиционен интерес в България. Всичко това означава, че 
в България се отваря огромно електорално пространство за това кой да представлява българските продемократични избиратели 
които търсят ясна идентификация с ядрото на ЕС, с един ускорен темп за растеж и развитие, с ясна програма за реформи. И се пада на "Демократична България" да вземе това знаме. Намирам, че има нещо символично, че може да констатираме това в Русе, който винаги е бил вратата към Европа. Пейзажът се изчиства и става абсолютно ясно, че "Демократична България" е единствената политическа сила, която продължава ясно да гледа по посока на ядрото на ЕС и съм сигурен, че с времето българските избиратели ще помислят за бъдещето на децата си и ще направят правилния избор.
Панев: България е и трябва да остане проевропейска държава. Нашата програма ще бъде конструирана върху това във всяка една област да представим нашите мерки, които като ги приложим, биха означавали реална борба с корупцията. С подобрен тип управление, което изцяло разчита на кражба на еврофондове в услуга на неговата клиентела, разчита на създаване на нови ведомства, няма как да вървим напред. Нашата амбиция е да покажем пътя, да го реализираме следващите десетилетия, така че България да преодолее рисковете и да се превърне в държавата, която заслужаваме да бъде. 
Атанасов: Основната ни задача е да създадем 
политически субект, който да даде възможност на демократичната общност в България да има за кого да гласува 
на предстоящите, каквито и да са избори. Демократичната общност ще има за кого да гласува, за да може да промени политическото статукво в България, което е пагубно за държавата. 
- Какъв ще е пътят към избирателите, в какво ще ги убеждавате?
- Атанасов: Трябва да предложим програма на избирателите във всяка една сфера на управлението по какъв начин трябва да се променят нещата. За да се случи това обаче, ние трябва да работим за сваляне на това правителство. Трябва да обясним на хората колко пагубно е сегашното управление, как ежедневно се крадат пари от бюджета. Ще предложим на избирателите да променим България така, че да има повече справедливост, да има условия за нормален бизнес. 
- Какви са перспективите пред демократичната общност?
- Иванов: Демократичната общност има много ясна кауза -  тя трябва да се обедини около идеята за бързото влизане на България в ядрото на ЕС, около извършване на необходими реформи в правосъдието, финансовата сфера, държавните финанси, и около идеята тези усилия да произведат растеж. 
Нямаме оправданията да се чудим кой може да ни представи такова политическо представителство 
защото ГЕРБ пред очите ни абдикира дори от лицемерните заявления, че са проевропейска партия. Пътят е ясен - ние трябва да станем носители на този път, и в Русе говорихме с хора от бизнеса, на които трябва да помогнем да произведат това благосъстояние, което да убеди българските граждани, че в крайна сметка България има един единствен път и това е към сърцето на Европа. 
- Провеждате поредица от дискусии с представители на бизнеса по региони, включително и в Русе, какви са проблемите на българските компании и какви решения ще предложите?
- Иванов: Проблемите на българските компании са в две групи - едната е свързана с правилата и условията за работа и това, че имаме твърде голямо държавно бреме, и втората група е свързана с човешкия капитал. Ние имаме изключително ясна програма по отношение на намаляването на административното бреме, имаме ексклузивни специалисти в областта на съдебната реформа, въвеждането на електронно управление. С тези мерки и подсилване на регулаторите можем да говорим за до 60-70% намаляване на административното бреме при бизнеса и много сериозно облекчаване на всеки контакт с държавата. 
Панев: Голям проблем за компаниите е вмешателството на държавата в много вече на брой сектори, като по този начин нормалният бизнес, който няма връзка с държавата, всъщност отпада от играта и реално бива отстраняван. 
- Започна ли вече подготовката ви за изборите догодина и каква цел си поставяте?
Иванов: Изключително 
сериозно се готвим по формулата, че ще има два избора 
но нашата цел е една и това е България да получи ново управление, което да вдъхне нови сили в европейския идеал на страната. Да наложим като нова голяма национална цел присъединяването към еврозоната. От тази гледна точка дали следващите 12 месеца ще става дума само за европейски и местни избори или ще има и напълно вероятните парламентарни, ние сме готови за тях. 
- А каква е целта ви на местно ниво?
- Атанасов: За местните избори на първо място "Демократична България" трябва да има много силен кандидат за кмет. 
Това е сериозна задача на местните структури и националното ръководство, защото Русе е сериозен областен град
Жал ми е като русенец, че никога тук не се намериха силните и почтени хора, и затова местната икономика е на това положение. Спомням си, когато избраха сегашния кмет Пламен Стоилов и в първото му интервю във вестник "Утро", което той даде, заяви: "За себе си не се притеснявам от нищо, дори се гордея с работата си във Военно контраразузнаване (ВКР) и ДС...". За един човек като мен това е унизително, а Русе е демократичен град поради много обстоятелства. Така че - силен кандидат за кмет, широко обединение на демократичната общност, която да поиска управлението на града. В никакъв случай обаче не бива да позволим, отстранявайки ГЕРБ от власт, да дойдат комунистите. 
Панев: Виждаме, че и в Русе възникват проблеми от сорта дали да работим нещо, което ни влошава здравето и качеството на живот, или да не работим изобщо и да се изнасяме на Запад. Тази алтернатива не трябва да стои. Русе е аристократичен европейски град, винаги е бил свързан с Европа, и той трябва да си възвърне този блясък.
- Какви са критиките към сегашното управление на Русе?
- Иванов: Критиките са каквито са към всички градове под контрола на ГЕРБ. Това е едно авторитарно управление, което разчита много повече на захранването на корупционните мрежи, отколкото да се освободи потенциалът на развитие на един град. Обикновено се разчита последната година да се направи ремонт на центъра, който до към изборите вече започва да се разпада. Русе е една от гордостите на България и той трябва да получи управление, което може да реализира неговия потенциал, да даде свобода на гражданите му да се развиват, а не да ги държи в страх и унизително оглеждане към партийната бухалка. Ние 
трябва да обединим автентичната демократична общност в Русе около общата програма, общи кандидати 
и да реализираме нейния пълен електорален потенциал, който съвсем не е малък, за да може да изграждаме и налагаме една последователна програма за развитието на града. 
- Атанасов: Бях стажант в русенския съд, когато бяха проблемите със замърсяването на въздуха от Гюргево. Беше голяма трагедия и травма за русенци, тогава Русе получи много сериозен удар и млади хора с перспектива напуснаха града. Аз съм един от тях - напуснах Русе през 1988 и сега идвам тук и заварвам същото положение - само че сега производство в България трови русенци. И с това нещо местната управа не може да се справи с години. Задавам въпроса на различни хора, за да изясня причината и те ми казват корупция. Основният проблем на държавата е неразследваната и ненаказана корупция. 
- А как ще се излъчват представителите в местната власт?
- Иванов: Нека оставим това в процеса на разговори. Оставили сме една голяма доза инициатива на нашите местни организации, така че 
точната формула ще зависи в голяма степен от самите тях и ще се реши на място 
"Демократична България" в сегашния си състав доказа чрез ясни позиции безпроблемното си функциониране. Не сме излъчили нито една негативна новина, нито една новина, свързана със спорове и напрежение. Скъсахме с тази традиция и успяхме да формираме една много стабилна конструкция, която е способна да постави на преден план фокуса върху съдържателна политика. Имаме абсолютно ясно политическо поле, ясна задача - магистралата на развитието е насочена към сърцето на Европа, така че всички условия за това най-накрая да постигнем обрат в дясноцентристкото пространство на българската политика са налице и аз съм изключително оптимистично настроен.
- Колко са вече изградените структури на местно ниво, колко нови членове успяхте да привлечете?
- Иванов: Ситуацията е такава, че нашето присъствие не се измерва през членовете. Имаме стабилна коалиция, изключително ясно политическо позициониране, което ни дава възможност да поставим една много дългосрочна и важна кауза на вниманието на избирателите. 
Панев: И трите партии имат доста стабилни структури в Русе с чудесни хора, които ги представляват. Аз съм оптимист, че Русе като един наистина европейски град с демократични традиции, ще може да се промени.  
- Отворен ли е съюзът и за други формации, ще имат ли местните структура свобода за коалиция?
- Иванов: Ние 
винаги сме били отворени за тези, които могат да застанат до нас и да носят европейското знаме на демокрацията, развитието и свободата
с убедителност. Нашата цел в национален план е максимално консолидиране на демократичната общност. Как изглежда демократичната общност във всеки един град е нещо, което ще трябва да решат нашите местни организации. Русе има много дълга традиция в това отношение и това е една от люлките на българската демокрация, така че ние гледаме с огромно очакване. 
Панев: Пред нас не стои въпросът София да се меси по какъвто и да било начин на местната организация. Няма София да спуска конкретната формула. Вярваме на нашите структури, че ще вземат правилното решение за доброто на Русе и на България. 
- Къде и как виждате "Демократична България" следващите години?
- Иванов: Коалицията трябва да получи представителство в Европейския парламент, което да покаже първите плодове на консолидацията на демократичното пространство. Тя трябва да получи представителство в местната власт в онези градове, които винаги са били носител на развитието и напредъка в България. Когато и да има парламентарни избори, аз съм сигурен, че те ще бъдат предсрочни, ние трябва да сме в положение да налагаме програма за управление, посока, конкретни реформи и да можем да бъдем гаранти, че те ще се случат по консолидиран волеви начин.