Привлекателността на надписа "РУСЕ" на центъра на града се обърна срещу него. По-малко от месец след поставянето на големите светлосини букви в градската градинка, по тях вече се появиха повреди и дефекти. Надписът, с който добави цвят и красота на едно от най-оживените места в града, не издържа дълго и на места по буквите има повредени участъци - олющена боя, ръжда. Оказа се, че причината за появилите се дефекти е заради постоянното катерене и скачане на деца и младежи върху буквите, за да си правят снимки и селфита. Надписът определено предизвиква силен интерес сред русенци и гостите на града, но конструкцията със сигурност не е предназначена за катерене. 
За да се предпазят буквите, от общината монтираха табела с апел да не се качват деца върху тях. Въпреки предупредителния надпис и опасността от нараняване обаче, буквите не спират да привличат със своята атрактивност, а родителите очевидно поощряват поведението на децата си.
Заради непрекъснатото катерене върху надписа той се амортизира, като предстои да се обнови и да се отстранят появилите се повреди. Буквите имат гаранция от две години, като от фирмата, която ги е изработила, до дни ще ги ремонтират, казаха от общината. 
Решението Русе също да се сдобие с обемно декоративно изписано име, което да впечатлява туристите, бе гласувано от общинските съветници през юни. Те одобриха и сумата от 20 000 лева за изработването и монтирането на надписа, като парите са осигурени от средствата за събитията по повод домакинството на световното първенство по волейбол. С този надпис Русе влиза в компанията на големите градове у нас и по света, украсени по подобен начин.