Есенната работа в градината изисква не по-малко внимание и усилия, отколкото през другите сезони. Това е особено важно, защото времето лети бързо, студът неизбежно идва.

Ако имате вила или къща на село, тази статия, ще Ви бъде полезна.

Сега градината не е толкова светла и зелена, колкото през лятото. Но точно сега, трябва да отделите грижи за бъдещето на вашата градина, за да поникнат първите пролетни цветя.

През есента, много храсти и дървета се нуждаят от подрязване, следователно махнете излишните клони. Отрежете и изсъхналите съцветия от розите. В края на септември - началото на октомври е времето за последното рязане.

Обърнете внимание на трайните насаждения: някои от тях на всеки 2-3 години се нуждаят от разсаждане.

Извадете грудките на някои растения и ги приберете на сухо и тъмно място за следващата година. През този сезон започва сеитбата на някои едногодишни растения като: невен, мак, метличина и сладък грах директно в земята.

Ако искате да имате нарциси, експертите препоръчват да го направите в началото на есента. Есенното засаждане спестява на стопанина време през пролетта, възможност за по-ранни и по-големи количества култури, ранно цъфтящи едногодишни растения. Но има и минуси - някои семена не покълват и има риск посадъчният материал да измръзне. От храстите в градината през есента могат да бъдат засадени берберис, клематис и други растения. Може да сложите семена на моркови, магданоз, салата, кресон, спанак, пащърнак, цвекло и копър.

Провеждане на есенната сеитба в градината ще мине сравнително гладко, само ако почвата е предварително обработена.

Земята за засаждане трябва да бъде обогатена също с торове. Направете смес от торф, хумус и пепел. Може да сложите изкуствени торове с калий, фосфор и други важни микроелементи за растенията през пролетта.

Най-важното обаче е правилното определяне на времето за засаждане на растенията.

Оптимално - нека това да е в края на октомври или началото на ноември, когато температурата на въздуха през деня пада до + 2-3 градуса.

И не на последно място е време за голямото почистване на градината - това винаги се случва през есента.

Махнете изсъхналите листа от трайните насаждения, почистете цветните лехи, бордюри, алпийските кътчета, ако имате такива. Ако има загнили листа - отрежете ги.

Ако вашата градина е и с плодни дръвчета, които дават есенни плодове, съберете зрелите плодове, а изгнилите - съберете и изхвърлете.

Време е за работа!