Изявление, в което сочи, че се намира на лечение в чужбина, но без да споменава конкретна страна, разпространи до медиите чрез съпругата си Илия Стоилов, брат на русенския депутат от БСП Георги Стоилов, който е разследван по обвинения, че е лидер на организирана престъпна група за рекет и разпространение на дрога. Стоилов-старши бе арестуван с още 6 човека в зрелищна акция в средата на октомври 2017 година и бе под стража до 29 август, когато е освободен заедно с Трифон Трифонов заради изтичане на максималния осеммесечен срок за задържане в досъдебно производство, без да е даден ход на делото. На 11 септември съдът уважава протеста на Специализираната прокуратура, но когато униформените отиват да задържат  Стоилов, се оказва, че соченият за лидер на т.нар. група "Монарх" /кръстена на стопанисваните от него заведения/ е напуснал страната. 
По-късно семейството на 40-годишния мъж заявява, че е на лечение в Прага, където търси помощ срещу четири тежки болести.
Това предизвика политическа буря, довела до размяна на остри реплики между ГЕРБ и БСП в парламента и изслушването на главния прокурор Сотир Цацаров и вътрешния министър в оставка Валентин Радев в НС. И двамата заявиха, че Стоилов е бил освободен без ограничение да напуска страната и е излязъл законно и необезпокояван от никого през ГКПП "Калотина".
В изявлението си Стоилов твърди, че е жертва на политически мотивирана кампания срещу него и преследването му е основано на показанията на човек, срещу когото на 4 април 2015 година съпругата му е подала сигнал за кражба на над 100 000 лева. По него било образувано дознание по член от НК, предвиждащ от 10 до 30 години затвор.
Причина за проблемите си братът на червения парламентарист Георги Стоилов вижда в отказа си да се поддаде на изнудване за пари от името на ГЕРБ и откритото споделяне на други политически възгледи.
Съществена част от писмото до медиите е посветена на състоятелността на доказателствата и законността на събирането им, а изводът е "Полицейска хунта управлява държавата".
В заключение Стоилов, за когото се предполага, че ще бъде издадена Европейска заповед за арест, декларира: "...Напуснах страната законно и се ползвам от конституционното си право да избера в кое лечебно заведение да направя така необходимите ми към момента изследвания и лечение. Всички сме напълно наясно относно състоянието на нашата здравна система. За ежедневните случаи на объркана диагноза, грешно лечение и куп други недопустими здравни абсурди. Имах препоръките и съветите на специалисти при възможност да се лекувам в страна, чиято здравна система е обърната към пациента и му служи. Заявявам, че след тяхното приключване ще се прибера...".                                      У