Група хора, самоназначили се за съвестта на Русе по всички въпроси и упорито, но безплодно опитващи късмета си на избори, силно се развълнува през последните дни от една публикация на „Утро“ - като в поговорката „Гузен негонен бяга“. 
Да припомним - в материал на Димитър Драганов бе съобщено, че ловци на подписи за провеждане на референдум за чист въздух в Русе са искали по пет лева от парафиращите и са ги приканвали да доведат техни близки и познати да подпишат. Класическа пирамида, която дори не обещава високи лихви и бързо забогатяване. Този факт „Утро“ научи от изключително надежден източник. Не от свързан с властта зъл душманин на подписката, нито от подъл провокатор, целящ да очерни активистите, които сега са на екологична вълна, а от нормален гражданин, който подкрепя борбата за чист въздух, но се възмущава от нечистите игрички около нея. Този гражданин е от плът и кръв, живее в Русе, всеки ден диша същия въздух, какъвто всички ние, има си име, но не го цитирахме - не го правим и сега - за да не го превърнем в мишена на щурмоваците, размахващи във Фейсбук словесни камшици срещу всеки неудобен.
В същия този Фейсбук, който допуска доблестни борци за народни правдини да се регистрират като царе, вождове и всякакви други герои, но на практика да остават анонимни, сега се прави опит да се организира другарски съд над Димитър Драганов. Дори са му намерили стара снимка. За какво го клеймят? Защото е изнесъл публично нелицеприятната за някого истина, че на един от пунктовете за събиране на подписи са искани и прибирани пари!
Законно ли е?
Никой закон не го забранява.
Морално ли е?
Никоя нормална подписка не търси осребряване на исканията, за които се бори.
Приемливо ли е?
Ни най-малко - ако за някоя кауза са нужни средства, се обявява дарителска кампания.
От друга страна обаче, има хора, за които не е известно да работят нещо, а те също имат нужди, нали?
Гузни активисти с петолевките, първо огледайте себе си и после изправяйте някого до стената, както иска страховитият Авитохол Атила във Фейсбук, който и да се крие зад това име. И да ви припомним - никой, наистина никой друг не е осъществявал и не осъществява такъв публичен натиск за чист въздух в Русе като „Утро“. Правим го не за пари, а в защита на обществения интерес, на който е посветена работата ни въобще.
И накрая, защото знаем, че огромната част от хората, които искат чист въздух, имат чисти помисли - тази битка е обща и „Утро“ винаги ще бъде в предните редици. Но в случая целта не оправдава средствата. Съмнителните методи не приближават успеха, а само насаждат отвращение към борбата. Затова ние отново ще допуснем - може би провокатори са решили да очернят подписката за въздуха - заради едните пет лева.