Президентът на Украйна Петро Порошенко обвини Русия за това, че блокира украинските корабите в Азовско море, за да го „окупира“, предава РИА Новости, цитирана от Фокус.
„Това е жестоко нарушение на международното право и ние не можем да го приемем. Ние укрепваме нашата армия там и започваме дело против Русия в международния арбитражен съд“, заяви той в интервю за американския вестник „Washington Post“.
Според Порошенко, блокирането на съдове с украинска метална продукция от Мариупол само за един ден причинява загуби от хиляди долари.
„Ако Русия не прекрати това, ни остава само един инструмент – санкции“, заяви украинският държавен глава.

Трудно ще се задържат санкциите на ЕС срещу Русия, ако Украйна не започне да спазва Минските договорености, заявява в същото време  специалният представител на САЩ за Украйна Кърт Волкър, цитиран от TACC.

Специалният представител на Държавния департамент за Украйна Кърт Волкер заяви, че в Европейския съюз има разногласия относно санкциите срещу Русия, като много страни подкрепят идеята за отстраняването им.
"Това, което мисля, че е много важно е да се поддържат силни санкции срещу руската агресия в Украйна и всички знаем, че има много гласове в Европейския съюз, които биха искали да се прекратят санкциите, въпреки че Русия нищо не променя, и като се вземат предвид тези гласове, ще бъде трудно да се поддържа общо становище на Европейския съюз, ако Украйна не се придържа към своите задължения по споразуменията от Минск, "- каза той в кулоарите на форума" Ялтенска европейска стратегия "(YES), който се провежда в Киев.
Понастоящем са в сила няколко пакета от санкции на ЕС срещу Русия: икономически, индивидуални ограничителни мерки и санкции за Крим. Последният е набор от целеви санкции срещу Крим, с които е забранено европейските предприятия да поддържат каквато и да е връзка с Крим . Тези мерки се приемат в рамките на така наречената стратегия на ЕС за непризнаване на анексирането на Крим от Русия, в сила до 31 януари 2019 година с възможност за удължаване, припомня ТАСС.