С бурни страсти, караници, заплахи и емоционални изказвания премина обсъждането на предложението общинските съветници да бъдат лишени от половин заплата, ако не стоят до края на сесията. Целта на вносителите бе да се подобри дисциплината в общинския съвет и да се въведе по-стриктен ред по отношение на присъствието на народните избраници до края на заседанията. Целта на внеслите предложението съветници от различни групи бе чрез проваляне на кворума да не се отнема възможността на гражданите да се изказват и да отправят питания в края на сесиите. Идеята бе да има два присъствени списъка, в които съветниците да се подписват в началото и в края на заседанието, а ако не го направят, вместо сегашните 20% от заплатата на председателя на общинския съвет, да получават 10%. Мотивите за предложението представи Дауд Ибрям от ДПС, а веднага след него Иво Пазарджиев от ВМРО посочи, че не е нормално съветници да напускат заседанията преди питанията и изказванията на гражданите, защото те трябва да бъдат изслушвани. Той подчерта, че няма да се прави стена на срама, а просто ще има едно намаляване на финансовото възнаграждение.
Последва обаче остра реакция от общинските съветници от ГЕРБ, като д-р Ервин Чакърян каза директно, че предложението се прави с цел съветниците да останат и да слушат едни и същи хора, които злоупотребяват и поставят манипулативни въпроси. Той имаше предвид трима русенци, които не пропускат комисии, публични обсъждания, сесии, дискусии. Съветникът подчерта, че който не присъства на комисиите и сесиите, не получава възнаграждение, както и че никъде в правилника не пише, че трябва единствено да се съобразяват с един-двама души. 
Доста емоционално беше изказването на директора на театъра Орлин Дяков, който посочи, че това предложение е политиканстване и поредна обида към общинските съветници. 
Тези, които искат да ни дисциплинират, не бяха дошли да си докладват предложението на комисията по култура. 90% от питанията са към администрацията и се задават, за да се видят от камерите, а не да се свърши нещо реално. Дяков обясни, че гражданите поставят въпросите си пред общинските съветници по всяко време, а не чакат сесията, за да ги зададат.
Разумните граждани в тази част на деня работят. Всички знаем имената на изказващите се и аз не оставам, за да не давам стимул на такива лица. Слабите представления стоят без публика. Насила искат да ме накарат да бъде публика на лошо представление. Не става въпрос за пари, никой в залата не разчита на тези пари. Опитват се да ме лишат от свободата да избирам, каза Дяков, след което последваха аплодисменти в залата.   
Иво Пазарджиев определи изказването като слабо актьорско представление и заяви, че ще направи публично достояние имената на съветниците, които гласуват против предложението.
Дяков прие заканата на Пазарджиев като заплаха и отново подчерта, че това е грозна и нелепа обида за всички съветници. 
Имах убеждението, че като председател до момента съм създал добра атмосфера за работа, ред, дисциплина и колегиалност. Имало е прехвърляне на искри, които са туширани на момента и не съм допускал да стават такива неща и на сесиите да има говорилни. Три години досега недисциплинирани ли бяхме, че сега в оставащата една година от мандата ще се дисциплинираме. Председателите на групи не могат ли да си дисциплинират хората. Аз в ролята на пъдар ли трябва да бъда, каза председателят на общинския съвет Христо Белоев и призова съветниците към повече уважение и всички да са по-разумни. 
Бившият председател на общинския съвет от ГЕРБ Васил Пенчев отбеляза, че всичко това понижава имиджа на общинския съвет. Жалко е, че именно общински съветници правят себе си за посмешище. Ако бяха само съветници, които са първи мандат, нямаше да ме изненада, но има хора с опит, каза Пенчев. 
След продължилото близо час бурно обсъждане на предложението то в крайна сметка не беше прието.