Цял вход в блок "Вяра" над магазин "Пацони" на улица "Борисова" беше евакуиран вчера заради опустошителен пожар в апартамент на третия жилищен етаж, предизвикан от запалени без никаква нужда и зарязани на самотек свещи. За щастие пострадали хора няма, нанесени са само големи щети.
Сигналът за огнените езици е получен от съседи на тел.112 в 12.30 часа. На място пристигнаха два противопожарни автомобила и два екипа на полицията. Стъклата на прозорците гърмяха и се сипеха на тротоара, а хората от входа бяха изведени навън, след което полицията отцепи блока, а огнеборците се качиха до жилището с маркучи.
За 20 минути пламъците бяха овладени, но цялото обзавеждане в двете засегнати стаи е изпепелено, за основен ремонт е и горният апартамент, а външното тяло на поставения в него климатик бе унищожено от пламъците.
В апартамента живеят 90-годишният бивш директор на русенския Птицекомбинат Иван Стефанов и синът му Стефан, който го извел навън с помощта на пожарникари.
"Бях си в моята стая, четях си, гледах телевизор. Като спря телевизорът, тогава излязох. Имаше пушек, нищо не се вижда, но не се уплаших, защото нищо не видях", разказа трудно подвижният Иван Стефанов.
Синът не отрече, че огънят може да е тръгнал от свещи и обясни, че те били запалени още сутринта, а в жилището имало много хартии и стари вещи.
Тази година пожарите са по-малко в сравнение с миналата, тъй като юли беше влажен месец, но въпреки това от януари насам гасихме 189 пожара с нанесени материални щети, при които има четирима загинали и осем ранени, каза на пресконференция час преди инцидента на ул."Борисова" директорът на "РД "Пожарна безопасност и защита на населението" комисар Димитър Павлов по случай Седмицата на пожарната безопасност, която стартира от вчера. Отделно са локализирани 297 запалвания на стърнища, сухи треви, нерегламентирани сметища и контейнери, при които няма щети. 72 излизания на пожарникарски екипи са регистрирани за периода, като повечето от тях са действия при катастрофи.
"Ние, пожарникарите, не искаме да сме сами. Нека повече хора като доброволци да ни помагат, защото могат да са много полезни при различни бедствия и произшествия. Призоваваме да се ангажират и т.нар. спонтанни доброволци, които търсят тръпката, имаме нужда и от тях", апелира емоционално комисар Павлов.
Седмицата на пожарната безопасност ще започне с турнир по футбол между отбори от пожарникари. През тези пет дни във всички управления на пожарната в града и региона ще има дни на отворените врати, където от 9 до 12 часа граждани могат да получат отговори на въпроси, свързани с пожарната безопасност. На 13 септември от 11 часа пред Паметника на загиналите по време на изпълнение на служебния си дълг пожарникари на бул."Трети март" ще бъдат поднесени венци, а на 17-и в градинката пред библиотека "Любен Каравелов" децата ще могат да пускат сирени на пожарните автомобили, ще гасят пожари и ще се обличат в защитни облекла на огнеборците по време на традиционното изложение на противопожарна техника и оборудване.