Язовир "Цонево" е започнал да прелива около 17.00 часа, първоначално със 7 кубични метра в секунда. Това заяви на извънредна пресконференция областният управител на Област Варна Стоян Пасев, предаде кореспондентът на БГНЕС от морската ни столица.

Приключи евакуацията на хората от по-ниските населени места, които са застрашени от водата. 200 души са евакуирани от Величково, 65 от Дъбравино, 80 души от Гроздьово и около 100 души от Цонево. Промените в нивата на язовирите и на река Камчия са много динамични. Пасев допълни, че се прави прорез на дигата на язовир "Цонево".

Мерките са превантивни, успокои областният управител. Той съобщи, че полицейски екипи са сформирани, за да наблюдават евакуираните къщи, които могат да станат обект на набезите на крадци. Евакуираните хора са настанени в училища в град Дългопол, където им е осигурена храна и вода. Възможно е евентуалната приливна вълна да залее част от жп линията Карнобат-Варна и част от пътя Варна-Бургас.

В последните години в България толкова мащабна евакуация на хора и животни не е правена, заяви главен комисар Николай Николов директор на ГД "Пожарна безопасност и защита на населението". По-рано днес той бе в Добрич. Там са евакуирани жителите на селата Одринци и Долина. Те са транспортирани до село Победа, където са настанени в местното читалище.

Към момента не се налага евакуация на жителите от селата Долен чифлик, Горен чифлик, Пчелник и Старо Оряхово. Хората от тези населените места са известени, че при нужда ще бъдат транспортирани до безопасно място. Приканват се всички жители на засегнатите от наводненията населени места да спазват стриктно указанията на служителите на вътрешното министерство и правилата за безопасно поведение.

Към засегнатия регион пътуват и министърът на вътрешните работи Веселин Вучков и главният секретар на МВР Светлозар Лазаров.

"Призовавам всички жители на населените места по поречието на реката да имат готовност да се евакуират с цел запазване на сигурността на техния живот. Създаваме организация, съвместно с местните власти, за опазване на имуществото на гражданите, както и тяхната сигурност", заявява премиерът Бойко Борисов, цитиран от правителствената информационна служба.