Свиневъди се опасяват от обявяване на карантина в региона заради африканската чума, което би довело до огромни трудности не само за реализацията на отглежданите прасета, но и за тяхното хранене. Засега в областта няма открити болни животни, но заразата е вече от другата страна на Дунав в Гюргево, а настъпва и от изток, след като бе открито огнище в провадийското село Тутраканци. Ако положението не бъде овладяно, могат да се очакват допълнителни ограничителни мерки от страна на държавата.
Карантината означава за 90 дена да не влизат и излизат животни. Нито ще могат да се хранят, нито да се продават, което е икономическа смърт, обясни изпълнителният директор на свинекомплекса в Голямо Враново. Според него в този случай трябва да се осигури безопасен коридор за търгуване и превоз на храни.
В свинекомплексите на територията на областта се отглеждат около 120 хиляди прасета. Там отдавна се взети всички възможни мерки, като е ограничен достъпът до животните и се дезинфекцират всички превозни средства и хора, влизащи на територията им. Остава опасността с африканска чума да се заразят домашните прасета, отглеждани в селските дворове. Броят им не е толкова голям - около 1000, но са разпръснати навсякъде, а собствениците им няма как да приложат адекватни мерки за защита. 
Затова свинекомплексът в Голямо Враново вече предлагат компенсации на частните стопани в общината, които решат да заколят животните си. И много от тях са приели офертата. 
"Кметовете ходят и обясняват на хората. Това е начинът ние да си решим проблема, не да чакаме Брюксел или София да дава пари", заяви Вихрен Димитров.
Заради масовото клане на прасета експерти очакват известен спад на цената в близките седмици, но и неминуемото й покачване в обозримо бъдеще заради драстичното намаляване на популацията в редица държави. Африканската чума вече е в Полша, Румъния, Прибалтийските страни. Само в Румъния са принудително унищожени над 50 хил. животни. А фермери са пратили под ножа още стотици хиляди, за да изпреварят момента, когато заразата ще стигне до тях.