Нова порция оплаквания за неприятни миризми в различно време през уикенда заваляха в редакцията на "Утро" и в социалните мрежи. Живeeщи основно в кварталите "Възраждане" и "Здравец" се жалваха от задушлива тежка смрад. За пореден път хората отново са били принудени да стоят на затворени прозорци заради неприятните миризми. 
"То няма сутрин, вечер, нощ, без да смърди на нещо. Защо трябва да дишаме тази воня? Искат да ни уморят! Изтровиха ни!", недоволстваха хората.  
Междувременно от екоинспекцията засякоха поредното нарушение на "Монтюпе". При извънредна проверка на дежурни екипи с термовизионни камери е установено еднократно изпускане на емисии и разпространение на специфичната за производството миризма извън границите на площадката на завода. След като миналия понеделник на горещата телефонна линия за неприятни миризми са получени 13 сигнала за воня на бакелит, експерти са обходили кварталите "Възраждане", "Цветница", Източна промишлена зона и Индустриален парк. Екипите на инспекцията са били заедно с представители на общината и гранична полиция и са обиколили площадката на "Монтюпе" на около 150 метра от оградата.
От северната страна на производствените халета с термовизионните камери е било засечено неорганизирано отделяне на емисии вредни вещества. Експертите го описват във формата на поток с бледосивкав цвят над покривната повърхност на халета 2 и 3, което след това е било прекратено. Част от транспортните врати на производствените халета са били отворени, но не е имало движение на техника, хора и товаро-разтоварна дейност. От екоинспекцията посочиха, че ще наложат административно-наказателни мерки на "Монтюпе" и увериха, че продължават да упражняват стриктен контрол върху изпълнението на инвестиционната им програма.