С по 2000 лева са глобени фирмите „Полибитум“ и „Линамар“ /бивша „Монтюпе“/ през декември за това, че не са осигурили незабавен достъп на екоинспектори до производствените си площадки. При това „Линамар“ е глобена два пъти - на 14 и на 20 декември. Това става ясно от месечния отчета на екоинспекцията в Русе, който бе публикуван на сайта й. 
През декември са издадени 16 наказателни постановления, по които са начислени 101 450 лева наложени глоби и имуществени санкции на физически и юридически лица. Те са в резултат на 65 проверки, от които 11 планови и 54 извънредни. Дадени са и 30 предписания за отстраняване на констатирани нарушения. 
При посещението си в Русе вицепремиерът и министър на околната среда и водите Борислав Сандов заяви, че сега налаганите парични глоби са ниски и много често са „минимален процент от минималния оборот на някое предприятие“. И наложените санкции през декември потвърждават този добре известен факт. Освен посочените глоби от по 2000 лева за „Полибитум“ и „Линамар“, с толкова е санкционирано и „Екоуниверс“ ЕООД за водене на невярна отчетност на отпадъците плюс 1000 лева за неспазване на йерархията при управление на отпадъците. А „БРН Слийп Продуктс България“ ЕООД има наложена глоба от 1400 лева за нерегламентирано изгаряне на неопасни отпадъци.
По-сериозни са санкциите за неизпълнение на условия, записани в комплексните разрешителни, като наказаните дружества са „АДМ Разград“ ЕАД с 60 000 лева и „Емакс“ ООД Силистра с 10 000 лева.
Общо събраната сума от РИОСВ-Русе през декември по наложени глоби и имуществени санкции е 4000 лева и 11 516 лева по еднократни и текущи санкции. От получените суми през ноември и декември са преведени 31 963 лева на общини, на чиято територия са санкционираните обекти. Най-много пари са преведени на община Тутракан - 18 728 лева.У