Няма как в рамките на една ваканция от 2 месеца и половина да се направят всички ремонтни дейности. Те винаги водят до временни неудобства и се извиняваме на родителите на децата. В Русе се търси най-доброто решение за временното преместване на децата от СУ "Христо Ботев". Ремонтите в училищата в страната няма да попречат на началото на учебната година. Това е уверението, дадено от началниците на регионалните управления и от кметовете на общини, каза министърът на образованието Красимир Вълчев, който в събота беше в Русе.
Неслучайно Вълчев посети Русе, тъй като в момента тече голям ремонт в гимназия "Христо Ботев", където учат над 1000 ученици и те ще започнат новата година в други учебни сгради. По думите му това е вторият най-проблемен случай след Кърджали, където едновременно се обновяват училища, в които учат 60% от учениците. 
Министърът разговаря с началника на регионалното управление на образованието Росица Георгиева, училищни директори и кметове. Обсъдени са въпроси, свързани с обновяването на материалната база, организацията на работата през новата учебна година, дейността на екипите за обхват на децата в образователната система, преминаването към едносменен режим. 
Той посочи, че има недостиг на учители, като най-много се търсят преподаватели по математика, физика, английски език, информатика. В област Русе обявените места към момента са 80, като до началото на учебната година те ще бъдат заети.
Вълчев подчерта, че догодина образователното министерство ще финансира дейности по интереси, свързани с математически, технически и природни науки. Въвеждаме компютърно моделиране от първи клас, правим т.нар. образователен облак, платформа с отворено образователно съдържание, където ще имат възможност учениците да ползват филмчета, клипчета, образователни ресурси. На трудовия пазар ще са нужни хора, които да имат дигитални умения - не само да работят с високотехнологични машини, но и да създават такива. Затова ще се разчита на математическите гимназии, където приемът няма да бъде намаляван следващите години, каза още министърът.