Диана Петкова е една от най-известните русенски фризьори и единствената българка, завършила Санктпетербургската академия за имиджмейкъри. Има две шампионски титли по фризьорство през 2000 и 2001 г., национално признание като най-добър колорист на България през 2010 г., успешни участия в Париж на световния конкурс „Mondial coaffur beaute“ и на световните награди на „Вела“. И целият този опит, натрупан през 27-годишната й успешна кариера, естествено я води едно стъпало по-нагоре. Като имиджмейкър Диана Петкова има професионална подготовка да прави цветоанализ и анализ на личния стил, подпомага изграждането на личния гардероб на своите клиенти, като ги консултира при пазаруването на дрехи и аксесоари. Със своите теоретични и практически знания тя ще бъде полезна и на читателите на „Утро“, за които специално ще подготвя съвети как да изглеждат модерни, да се чувстват комфортно и това да не им струва цяло състояние. За лични консултации с нея можете да се запишете на следните телефони: Салон „Коса и стил“ в комплекс „Евас“: 082 823392 - фризьорство, 082 828551 - козметика, салон „Имидж студио“ на ул. „Константин Величков“ 21: 082 523392.

Въпреки високите температемператури септември е на календара. А това, че настъпва есента, за модния бранш е повод да се впусне в нови или добре забравени стари търсения. Доста по-рано преминават ревютата есен/зима 2018/19 г в различните модни столици по различно време. Може би защото по света има различни климатични условия и ненавсякъде е като при нас горещо. Някъде лятото е толкова кратко, че се шегуват, че точно този уикенд са били дежурни на работа и са го пропуснали.
Ние, след като успяхме да се сдобием с желаните дрешки от разпродажбите, вече отправяме поглед и към прилежно оформените секции с „нова колекция“. На мен като опитен шопинг маниак
силно впечатление ми прави почти повсеместното ретро присъствие
Може би защото имам спомени от детството, но модата определено се завърта, предлагайки нов прочит на познатите от 70-те и 80-те години на миналия век тенденции. Нека се опитам да формулирам някои от тях. Ще се постарая да бъдат по-носими, въпреки че за всеки това е индивидуално разбиране и тълкуване на модата. Ще ми се да споделя, че това са просто инструменти за вашата самоизява, а не задължителни норми на поведение. Това, че 4-5 фешън блогъри са се появили с някаква модна дрешка, не значи, че утре ще срещнете масово по нашите улици хора в тази стилистика. Да, би било добре да знаем за тенденциите, но не и сляпо да ги следваме, копирайки наготово дадена визия.
И така тенденция номер 1 - поли с дълбоки цепки
Добрата новина тук е, че те подхождат на всички типове тела. Асолютно всяка дама желае да изглежда по-стройна, с по-дълги крака. Дали ще е на полата, на туниката или на роклята, дълбоката цепка визуално удължава силуета ни. Всяка пола от типа „прегърни ме“ си е пола с цепка. Дори ако сте ограничени от офисен дрескод, може да си позволите пола с копчета и да разкопчеете толкова, колкото се чуствате уверени. Ако пък сте имали пола с огромна цепка и се чудите как да я носите - просто облечете под нея друга пола.
И още тенденции в полите - плисетата Преди 5-6 години бяха ни заляли, дори бяха ни омръзнали. Завръщат се триумфално, но сега ще ги носим по нов начин. Със суитчъри, с обемни пуловери и задължително с маратонки. А платът може да съчетава няколко материи, даже да има асиметрия в дължината. 
Следващият тренд са животинските принтове
Как да ги носим, без да изглеждаме вулгарни? Как да съчетаваме анималистичните принтове, за да не изглежда евтино?! Аз мога на първо време да ви подскажа, че най- лесно се съчетава леопардова шарка. Освен класически гарниран с черни дрехи, „леопардът“ изглежда доста сдържано в бежово кафяво обкръжение. Също е важно да не прекаляваме с количеството - достатъчно е пола или панталон в този принт. Още по-добре - спортни обувки стил лоуфери или боти на ниско тънко токче - модерното ви излъчване е гарантирано, без да изглеждате „евтино“. Особено внимание обърнете на леопардовата шарка върху дънков плат - доста бледа, дори интелектуална. Ако говорим за хит на сезона, това е копринена леопардова миди пола. Нея можем да я стилизираме с бяла риза и сникърси.
Тенденцията многослойност или пласт върху пласт е вълната, заляла подиумите
Тя набира скорост и зимата на 2018/2019 ще е на гребена си. Доста трудно е да боравиш с многослойността, без да се превръщаш в топка или бъчва. Тук са важни пропорциите и мащабите. Ще разкрия малък трик - облечете дънково яке, върху него палто и метнете отгоре обемен шал за 3-ти слой. Обуйте 7/8 широки дънки и боти на широк ток. Може за разкош чанта на кръста. Още по-дръзко е да облечете кожено байкърско яке под палтото. Образът ви ще се получи зашеметяващо свеж.
Другата явна тенденция е каубойския стил
Вече втори зимен сезон каубойските ботуши са хитови, към тях е особено пристрастен бохемският стил, наричан още бохо шик. И ниски, и високи те шеметно се съчетават с фините копринени, вискозени и всякакви нежно падащи материи - дълги и миди поли и рокли.  Другия щрих е каубойският колан - аз вече си купих със сребърна тока и сребърен обков на края на колана. Каубойската риза също.
Следващият тренд е туидът
Това е любимият плат на марката „Шанел“. Много хора дори наричат сакото от букле сако Шанел. Сега този плат има много лица - поли, рокли, сукмани, панталони, блейзери. Класическо днес наричаме съчетанието на сако Шанел с изтъркани дънки. Просто класа - с балеринки или обувки, със спортни лоуфъри или равни обувки стил мюли.
Другата есенна новост е карето. Особено отровните, киселинни цветове на английското каре. Още по-сложно става като видиш 2 и повече типа каре, съчетани в едно изделие. Ако все пак сте решили да бъдете в крак с модата, започнете с простото. Облечете се изцяло в черно и преметнете един обемен кариран шал в ярък цвят.
И любимият ми тренд - пижаменият стил в модата
Той пак е набрал популярност. Но това не значи да си купите скъпа пижама за улицата... Такива атрибути като рокля-нощничка с тънки презрамки или копринено кимоно са хитови вече 4-5 години. Важно е как ги стилизираме всеки нов сезон. Моя фаворит за стайлинг на нощничка миди е пухкав пуловер. А коприненото кимоно просто намятаме върху рокля или бял топ и дънки, за да създадем усещане за романтичен бохемски шик.
И най-топлата тенденция е наметката, наречена „кейп“
Това е трапецовидна наметка от твърд вълнен плат с разрези за ръцете. Още преди 1-2 години сака с подобна кройка се прокрадваха, дори сред арсенала на родните поп диви. Аз самата миналата есен пробвах подобна дреха, но полиестерната материя не ми осигуряваше комфорт. Сегашната мода на кейп, наметки и пончота предлага платове като вълна, плътно трико, плетиво. Проблеми могат да възникнат при избора на пропорции на дрехите. Вероятността да заприличаме на Медената питка е голяма. По-дребните дами да заложат на по-къси и малко разкроени варианти, на меки материи. За дамите с по-закръглен силует е подходящ вариантът тип пончо, препасано с колан само отпред, а задната част да пада свободно.
Микро тенденции, макро трендове - да не забравяме, че това са само цветни моливи, с които ние рисуваме. Въображението е това, което ни дава възможност да се самоизразяваме чрез модата. И ако аз с моите мисли и преживявания съм ви вдъхновила за нова картина - това ще ме направи истински щастлива.