Младежи от Португалия, Белгия, Испания и България усвояваха изконния бит и забавленията на жителите на българските села. За целта 44-те момчета и момичета се включиха в проекта „Корените“ по програма „Еразъм“, който ги отведе в русенското село Иваново. 
Проектът е в духа на мотото на 2018 година, която е обявена за европейска година на културното наследство, а куратор на идеята е Наталия Лукова, самата тя родом от Иваново. Нейното послание към младежите от групата е да преживеят, да оценят и да се насладят на пренесените през вековете полезни и красиви занимания на българите. 
В продължение на седмица младите португалци, белгийци, испанци и българи са наблюдавали и усвоявали уменията и дарбите на ивановските жители. Техен ценен партньор е и читалище „Христо Ботев“. Показахме на младежите как се правят мартеници и след това им помогнахме сами да изработят Пижо и Пенда от бели и червени конци, гривнички и плетенички, разказа председателят на читалището Мая Николова. 
След това нашите самодейки им изнесоха цял концерт, пяха песни, показаха им стъпките на ръченица и някои от най-смелите гостенчета от Европа пробваха да изиграят българския танц, добави Николова.
Гостенчетата останали заинтригувани от разказа на английски на проф.Дора Петкова за богатото минало на Ивановския край и на историческите забележителности като Скалните църкви. 
Едни от най-интересните дни били тези, в които момичетата и момчетата гостували в домовете на Виолета Димитрова, Въцка Стоилова и Павлина Градева. Домакините посрещнали сърдечно младежите и им показали как се приготвят зимнини, как се преде с вретено и чекрък, как се плетат с две куки. Те отвели младите хора в своите зеленчукови и овощни градини и дори в обора при животните. 
Надяваме се, че престоят на младежите в Иваново им е харесал и че ще отнесат у дома хубави спомени, каза Мая Николова. А че това е така го доказват множеството снимки, които момчетата и момичетата вече „завъртяха“ в социалните мрежи.