Неотдавна вестник „Утро“ информира, че община Русе е получила право на строеж на яхтено пристанище. Информацията е илюстрирана със снимка на проекта, от която е видно, че не се касае за изграждане на лиман, а за засечка в кейовата стена, която не изпълнява изискванията за подхода и защитата на плавателните съдове от метеорологичните условия, които в последните години се усложняват все повече. Преди много години стар капитан ми каза, че това е причината градът столетия да не се обръща към реката. В това се убедих след 70-годишен опит във водите на Дунав.
На 25 август 2015 г. също вестник „Утро“ написа: „Подписка настоява да се изгради лиман след Транспортния музей в района на 492-493 км“. Съжалявам, че трябва да се повторя, но и тогава, и сега съм категоричен, че Русе е единственият град с такава река и такива мащаби, в който няма яхтено пристанище и рибарско селище. Вероятно няма друг град с такова невероятно минало и претенции, който по ред съображения със стечение на времето да е отчуждил и да продължава да отчуждава гражданите от река Дунав - никакви условия за отдих, спорт, спортен и професионален риболов. В споменатата статия се казва още, че това предложение трябва да се даде на архитектите, изработили проекта, като те ще преценят как да се адаптира с подробните устройствени планове. Идеята беше одобрена от кмета Пламен Стоилов, който казва, че ще се отчете мнението на гилдията.
Подписката беше придружена с хиляди подписи на русенци, които са лишени от красотите и възможностите за отдих на река Дунав.
Лиманът е съоръжение, което пази от метеорологичните условия и създава условия за мека вода, необходима за малките плавателни съдове - лодки и яхти, както и условия за съхранение и използване на плаващи басейни и атракциони. Представената като лиман засечка в кейовата стена повече ще създава проблеми и на практика ще бъде неизползваема според сегашните климатични условия.
Много добре зная, че колелото е завъртяно, но живея с мисълта, че след време ще се реализира предложението за рибарско селище и яхтено пристанище с единствено правилното решение за проектиране и изграждане на лиман в зоната 492-493 км и река Дунав ще бъде върната на русенци, каквото е тяхното желание в подписката, представена на 26 август 2015 г.
Дамян Лазаров