Лаконичните поетични откровения на русенската поетеса Лилия Рачева за пореден път са оценени по достойнство - и то не къде да е, а в родината на кратките лирични изящества Япония. Тристишие на Лили е отличено в 10-ото издание на международния конкурс за хайку на английски език, който обявява Mемориалният музей „Ямадера Башо“. Журито на конкурса разглежда отделно постъпилите творби на японци и на чужденци. 
Хайкуто на русенката е изразително и музикално - и по тема, и по съдържание: „Вивалди/ свири с дъждовни капки/ в парка“. То е публикувано на сайта на мемориалния музей „Ямадера Башо“. Компания на талантливата русенка там й правят още няколко автори от България, но също и поети и майстори на японския лирически жанр от Ирландия, Хърватия, Полша, Румъния, Русия и други страни. 
Музеят в провинция Ямадера е създаден през 1989 г. и е посветен на Мацуо Башо, японски поет, роден през 1644 и живял 50 години, който е владеел до съвършенство изкуството на хайку. И до днес Башо се смята за ненадминат майстор в хайку и хоку.