Сметките за ток на домакинствата през лятото се влияят до голяма степен от времето и режима на работа на климатиците в горещините. Тази година лятото не започна с непоносими жеги, но през август високите температури се завърнаха. В тази връзка „Енерго-Про“ разпространи няколко полезни съвети към своите клиенти за оптимизиране на работата на климатиците и съответно разходите за електричество в домовете им.
Като начало е важно да пускате щорите през деня, за да подпомогнете работата на климатиците и да предотвратите навлизането на топлина през прозорците. Едновременно с това осигурете добра изолация на дограмата.
По възможност използвайте охладителни уреди с висок енергиен клас. Средствата, вложени в енергоспестяващи мерки, се възстановяват за период от 1 до 5 години, благодарение на по-ниската консумация на ток.        
Съобразете размера на климатика с квадратурата на помещението. Малкият няма да успява да охлажда ефективно, а големият ще реализира излишни загуби.        
Препоръчително е климатикът да бъде монтиран на място, отдалечено от пряка слънчева светлина, за да не се затруднява работата му.        
Преграждането на уреда с растения или мебели затормозява нормалното му функциониране и води до излишен разход на енергия.
Поддръжката на филтрите чисти и регулярната профилактика е от значение за безпроблемната работа и ефективност на климатика.
За разлика от зимния режим на работа, през лятото не е икономично климатикът да се оставя да работи цял ден. Препоръчително е да използвате таймер, с който да нагласяте включване на уреда час-два преди да се върнете от работа.    
Важно е температурата, която избирате за охлаждане на помещението, да е разумна и адекватна спрямо външната. Дори при температури над 30 градуса навън, настройвайте термостата в порядъка от 24-27 градуса, което е напълно достатъчно, за да се чувствате комфортно. Използването на опцията изсушаване на въздуха също е решение, което води до икономии.
Функционална добавка дори и към най-добрата климатична система е инсталирането на вентилатор на тавана в стаята. Той значително подобрява циркулацията на въздуха в помещението и по-този начин се постига охлаждане значително по-бързо.
Климатикът трябва да е инсталиран далеч от нагряващи уреди като телевизор, компютър, музикални уредби, лампи и други подобни. Сензорите на термостата ще улавят загряването на електроуредите и това ще доведе до по-дългата работа на цялата климатична система.
Въздушната струя трябва да е насочена нагоре при режим на охлаждане, защото най-топлият въздух се намира именно в горната част на помещението. Такъв режим на работа допринася за по-ефективното и равномерно разпределение на температурата в стаята.
Повечето климатици разполагат с много възможности за настройки, една от които е режимът Economy. Чрез него ще намалите мощността на климатика, така че да достигнете предварително зададената температура малко по-бавно. За сметка на това този режим на работа предлага комфорт и ще спестите от разхода си за ток.
Турбо режимът на уреда използвайте само при прекалено високи температури навън или при първоначално пускане, той е една от причините за по-голяма консумация на климатиците през лятото, тъй като предполага работа на пълна мощност, макар и за кратко време.
Ако желаете да подпомогнете охлаждането на дома с климатик, можете да се въздържите също и от използване на фурната и другите уреди за топлинна обработка. Вместо това по-малък разход и по-малко отражение върху топлината в помещението ще имат нейните котлони и микровълновата печка. Добър летен вариант е и използването на барбекю на терасата или в двора.