Испания се премести за малко в Русе в края на миналата седмица. И не само с отчайващо високите температури и знойния пустинен вятър, а с други настроения, които се оказаха в състояние да освежат и да изострят възприятията на русенци. 
В петък надвечер в Художествената галерия бе открита изложба с творби на испански художници, която донесе в града на Дунава президентът на фондация "ГояАрт" Горгонио Санхуан. "ГояАрт" работи с автори от повече от 25 страни и целта ни е да събираме все повече хора чрез изкуството, каза Санхуан в РХГ. Като израз на това създаване на нови приятелства и артистични партньорства той е включил в експозицията, която гостува в Русе, работи на художници от Латинска Америка и други страни на Европа, сред които Румъния и България. Впрочем румънският художник Тудор Шербанеску, който също присъства при откриването, обяви, че дарява своите две картини на фонда на галерията. 
Изненадата дойде минути след кратките, но сърдечни официалности за старта на изложбата. След приветствието от директора на РХГ Елена Великова и поканата на куратора Горгонио Санхуан художници от Русе да покажат свои творби в Мадрид и Барселона гостите получиха редкия шанс да опитат... истинска испанска сангрия! Тя бе приготвена специално за случая от един от испанските художници, пристигнали в Русе - Буенвентура Гарсия Мартин. Традиционната испанска лятна напитка, приготвена от плодове и бяло вино с много лед, окончателно спечели русенци за сътрудничество с арт средите в испанската столица и в сърцето на Каталуния.