Два моста в Русенска област са в критично състояние и е необходимо да се вземат спешни мерки за укрепването на съоръженията, установи проверката на Апелативната прокуратура във Велико Търново на територията на Русенска област. С влошено експлоатационно състояние са Сарайският мост по бул. "Трети март" и мостът край Кацелово. По устоите на Сарайския мост са констатирани частични разрушения, а по съоръжението в двемогилското село Кацелово - пукнатини по пътно платно. Необходимо е да се вземат спешни мерки за укрепване на средната опора и да се възстанови брегоукрепването, става ясно от констатациите на прокуратурата. 
Както "Утро" писа, община Русе получи 8,7 милиона лева за ремонт на бул."Трети март" и укрепването на Сарайския мост по проект, финансиран от трансграничната програма България-Румъния. Конструкцията на проблемния от много години мост ще се усили, като при ремонта на съоръжението ще се обхване и територията на 50 м преди и след него. Ще бъде премахнато и стоманено подпорно скеле на бетоновите фундаменти, поставено през 2004 година, и ще се отвори пътят отдолу. 
Проблемният мост над река Черни Лом в Кацелово е с подкопани и разклатени основи, а последната му реконструкция е отпреди 15 години. Оттогава периодично се умува как да се финансира укрепването на дъното на реката. Поради лошото състояние на моста едната лента е затворена за движение и е въведен пропускателен режим по свободната, като допустимата скорост е 40 км/ч. Хората в Кацелово многократно са сигнализирали, че съоръжението е опасно и е необходимо да се предприемат спешни мерки, тъй като то е връзката им с останалите общини.
Прави впечатление, че Дъговият мост не е включен в доклада от проверката на Апелативната прокуратура, което е странно, предвид критичното му състояние, както писахме вчера. Оттук и породилите се съмнения, че може да не влезе и в списъка за ремонти на регионалния министър Николай Нанков, който той трябва да представи на премиера идната седмица. Мостът е част от европейски коридор №9, денонощно по него преминават близо 1600 превозни средства, повечето от които тирове, влезли в страната през Дунав мост, и неглижирането на проблема може да бъде заплатено твърде скъпо.