Окръжният прокурор на Русе Огнян Басарболиев е един от двамата кандидати за оглавяване на Апелативната прокуратура във Велико Търново. Негов съперник в битката за апелативен прокурор и административен ръководител е окръжният прокурор на Габрово Милчо Генжов.
Басарболиев е окръжен прокурор на Русе втори мандат, а право на трети няма. Затова след 10-годишно управление на окръжната прокуратура на неговото място ще застане нов ръководител. Конкурсът вече е обявен, а след обнародването му в Държавен вестник ще станат ясни кандидатите за поста.
Басарболиев е изготвил концепция за управлението на Апелативна прокуратура Велико Търново, представил е своята биография и декларация за имотното му състояние. Предстои и на него, и на габровския му колега Генжов да бъдат изготвени атестации и да се насрочи дата за събеседване с тях. Настоящият окръжен прокурор на Русе е завършил Математическа гимназия „Баба Тонка“, след което е продължил образованието си във Висшия институт на МВР. От 1991 година започва кариерата му в държавното обвинение, като от 21 юни 2004 година е окръжен прокурор.