Над 110 от общо 133-километровото съоръжение за превенция срещу африканската чума по свинете вече са изградени, съобщи вчера пресцентърът на земеделското министерство. Това е станало ясно по време на контролни проверки, извършени от зам.-министър Атанас Добрев в района на ГКПП Дуранкулак и ГКПП Кардам и по протежението на оградата. Защитното съоръжение обхваща трасето от Силистра до Дуранкулак.
Предстои и подсилване на оградата с режеща тел и поставяне на отблъскващи мигриращите животни репеленти, като се очаква тя да е готова през следващата седмица. Поне на този етап съоръжението изглежда доста хилаво, за да спре едно тичащо 150-килограмово диво прасе. А в социалните мрежи вече се постват любопитни клипчета как глигани прескачат и доста по-високи тухлени огради. 
С поставянето на ограждението са ангажирани служители на 6-те държавни предприятия и 16-те регионални дирекции по горите, които работели денонощно, като дават и дежурства по охрана на съоръжението, съобщава МЗХ.
На граничните пунктове с Румъния са поставени вани с дезинфекционни разтвори и душови установки за транспортните средства, влизащи в страната, допълва ведомството. Прави се постоянна проверка на колите и преминаващите граждани за наличие и пренасяне на храни, съдържащи продукти от свинско месо. Вносът на такива продукти е забранен, припомня министерството.