През 2017 г. във вид на сирене са изконсумирани 12 хиляди тона палмова мазнина, показват данни на Асоциацията на млекопреработвателите. В България има над 260 млекопреработвателни предприятия, като от тях 30-40 фирми използват растителна мазнина. С влязлата в сила миналия месец наредба компаниите вече не могат да смесват двата типа производство и трябва да решат дали да произвеждат същински млечни продукти или имитиращи.
Един от определящите фактори за качеството на сиренето е цената, тъй като потребителят трудно може да направи разлика по визия дали един продукт е истински, или имитиращ. Сиренето, което е истинско, дори във вода няма да се размие, а ще си остане пак здрав продукт. Според експерти, реалната му цена трябва да започва минимум от 5,50 лева, а ако искаме да ядем истински качествено сирене, то трябва да е поне 9 лева.
В България хората имат възможност да се хранят с качествени продукти, но повечето не го правят. Основната причина, която се посочва, е липсата на пари. Много хора с ниски доходи предпочитат имитиращите продукти, тъй като цената им е два пъти по-ниска.
Изкупната цена на суровината се повишава в последните години, следвайки нивата в ЕС. Заради недостига на местна суровина около 20% от млякото е от внос.