ВицепремиерътСимеонов: За първи път се спират от експлоатация обекти, нарушили забраната за озвучаване след 23 ч.

За първи път в най-новата ни история се спират от експлоатация две заведения, неспазили забраната за озвучеване на открито след 23 часа. От петък не работят "Какаовият плаж" (Какао бийч - б.р.) в Слънчев бряг и "Хедон" на къмпинг Каваците. Независимо, че някои казват, че заведенията са затворени заради ремонт или пръскане за мухи", съобщи на брифинг в Бургас вицепремиерът Валери Симеонов.

Той уточни, че обектите ще останат затворени докато собствениците им не отстранят нарушенията.

"Не става дума за лична вендета, а за спазване на закона. Още на 8 юни проверихме "Какаовия плаж" в Слънчев бряг, а на 9-ти юни - "Хедон" в Созопол. Още тогава са констатирани нарушения и са издадени предписания. Но вместо да ги отстранят, заведенията продължиха. На 5 август получихме многобройни сигнали за шума. От РЗИ провериха, оказа се, че са проведени мероприятия-концерти с по няколко хиляди човека. Разпоредено е било спиране на озвучаването, но е последвал отказ, след което са издадени предписания. Заведенията обаче са продължили да работят, затова в петък /10 август-б.р./ бяха издадени заповеди за спиране от експлоатация" , обясни Симеонов. Мярката, според него, щяла да има възпитателен ефект.

Той отбеляза още, че най-много нарушители на Закона за шума са констатирани в общините Несебър и Созопол, в които нямало действащи наредби за обществен ред, тъй като прокуратурата ги отменила преди няколко месеца.

"Над 70 % от сигналите са за заведения на територията на община Созопол. Защо? Защото кметът е заедно с нарушителите, издава едни удължени работни времена, той явно си е самодостатъчен г-н Рейзи ( кметът на Созопол-б.р.), гази закона както си иска", заяви вицепремиерът.  И допълни: "На някой може да му се струва пресилено, но шумът е новата чума на 21 век".

Според шефа на РЗИ д-р Георги Паздеров цяло лято инспекцията получавала сигнали за озвучени открити заведения след 23 часа, което е в нарушение на закона.

"84 са издадените предписания от началото на лятото, 6 са актовете за административно нарушение, а заповедите за спиране на озвучаването - 22", отчете Паздеров.