На 20 март Окръжна прокуратура в Русе съобщи, че се е самосезирала от публикация на "Утро" за състоянието на Градския стадион в Русе и че заради големия обществен интерес ще предприеме проверка. В края на юни попитахме официално какво става с тази проверка. Отговорът бе, че са изпратени съответните запитвания, че се изискват документи и че се търсят контакти с представители на фирма "Тарктур", която направи основен ремонт на игрището плюс поставяне на електрическо осветление за общо 1 милион лева държавни пари.
От самосезирането минаха 5 месеца, за да дойде мачът с "Левски" и големият резил с коментари на футболистите от столицата. Междувременно общината /защо тя, а не поръчителят на обществената поръчка - спортното министерство?/ направи козметичен, както изглежда, ремонт на ремонта, защото теренът продължава да е в лошо състояние. И то при положение, че не валя дъжд поне една седмица. А ако беше валял?
Това игрище е "уникално", свидетелстват потресени играчите на "Левски". Топката в събота вечер не вървеше в "блатото", при почти всяко единоборство изпод бутоните на футболистите хвърчаха чимове с трева, играчите се пързаляха като върху ледена площадка. 
Ако не вярвате, изгледайте записа с черните петна по игрището. На полувремето дори работници на "Спортни имоти" влязоха на терена, за да утъпчат поддалите участъци. Те и да искат, друго не могат да направят.
"Утро" не може да отрече, че служителите се грижат за него с четири очи - поливат го, косят го, валират го, торят го, пръскат го с препарати, но блатото си е блато. Как да съживиш разложен труп, даже и редовно да го фъскаш с парфюм! 
Защо повдигаме отново тази тема? Защото от това игрище за сума пари никога няма да стане футболен килим. Това вече е безпределно ясно. Козметиката се оказа греда. Този терен е обречен. Той може да бъде спасен само по един начин - като се изоре до дъно и се почне с нов кардинален ремонт.  
Само че откъде още толкова много пари, ще кажете с право. Ей затова ни е думата - да питаме кой ще понесе отговорност за профуканите напразно стотици хиляди левове? Дали се е работило по грешно зададен проект? Кой го е задал? Дали и доколко хората на "Тарктур" са я свършили с двете леви?
Докато в Русе имаме всички основания да се червим пред отбори като "Левски", погледнахме в интернет, за да видим колко неоткриваема може да е въпросната "Тарктур". Ако информацията в сайта на фирмата е актуална, тя се занимава, цитираме, с "автомагистрали, пътища и улици, ВиК и пречиствателни съоръжения, обществени, производствени и жилищни сгради, съоръжения за спорт и отдих". Посочен е и адрес: София, квартал "Лозенец", улица "Кораб планина", №13, етаж 2. 
Съоръжения за спорт и отдих, значи? Какви точно - катерушки, кътове за фитнес или футболни терени?
Ако всичко бе изпипано като хората, халал да бяха стотиците хиляди левове! Както се казва, да си ги харчат от сърце.
Само че картинката е тъжна и обидна - парите отидоха, терен няма.
Ето защо с интерес ще чакаме да разберем повече отвсякога в каква фаза е проверката на прокуратурата и ако има виновни, кои са те.