Тежка и нетипична смрад подлуди жителите на няколко квартала в Русе в петък срещу събота през нощта. Хората сигнализираха, че се е носела ужасяваща задушлива миризма, която описаха като смесица между мърша и топяща се пластмаса. Те разказаха, че миризмата е била много силна и се е усещала дори при затворени прозорци. В някои части на града пък са се разнасяли миризми на горящи гуми и боклуци, от които някои са изпитвали затруднения в дишането. Социалните мрежи отново бяха залети от гневни постове, като хората коментираха, че явно има нов играч сред замърсителите на въздуха в града. Нетипичните миризми, които затиснаха Русе през почивните дни, са усетени в различни часове на денонощието, тъй като не липсваха и оплаквания на граждани за зловоние на мърша в събота сутринта. 
Междувременно мобилизираните екипи от експерти на РИОСВ и общината не са установили източника на обгазяването на Русе в четвъртък вечер. Както "Утро" писа, спешните проверки бяха разпоредени от кмета Пламен Стоилов след множество сигнали за миризми на нефтопродукти. Експертите са проверили част от потенциалните замърсители - инсталациите на територията на бившето КТМ и Източна промишлена зона, но не са открили нарушения и затова проверките продължават. Две от предприятията - "Полисан" и "ДМВ", чиито производства са свързани с преработка на нефтопродукти, не са работили последните денонощия. На площадките на "ТЕЦ-Русе" и "Лубрика" също не е имало аварийни ситуации или анормални режими, твърдят от екоинспекцията. Неприятни миризми са усетени на площадката на "Пиролиза БГ", които идвали от съхранен отпадъчен материал от производството.
След оплакванията от нетипичната миризма на мърша през уикенда се очаква днес да бъдат извършени нови проверки на възможните източници. Предвид това, че повечето сигнали са в извънработно време, вероятно трудно ще бъде заловена фирмата нарушител. 
От началото на месеца се наблюдава трайна тенденция на увеличаващи се сигнали за замърсяване на въздуха. В тази връзка кметът Пламен Стоилов изпрати писмо до министъра на околнта среда и водите Нено Димов с копие до шефа на Изпълнителната агенция по околна среда Валери Серафимов. В него той настоява за спешно предоставяне на допълнителна мобилна станция за замерване на показателите на въздуха. 
Вярвам, че всяка институция ще изпълни своите ангажименти в рамките на компетенциите си, за да бъде преустановено замърсяването на въздуха и виновните лица да получат своето наказание съгласно българското законодателство, се посочва в писмото.