Инспектори на НАП заедно със служители на полицията, автомобилна инспекция и други ведомства са направили целева проверка на търговците в русенското стоково тържище на ул. "Потсдам". Според актуализирания вчера списък на подлежащите на запечатване търговски обекти и тяхното местонахождение, потърпевшите са шестима. Запечатани и спрени от движение са три автомобила, от които най-вероятно е извършвана продажба, под възбрана попадат щандове и паркоместа в "Търговия на едро".
От началото на годината в интернет страницата на НАП се публикуват списъци на подлежащите на запечатване търговски обекти и тяхното местонахождение. В специално създадена рубрика може да се извърши справка за всеки обект, в който са установени данъчни нарушения, за които се налага принудителната административна мярка "Запечатване на обект". Според последната справка, на затваряне подлежат 444 търговски обекта в цялата страна и броят им расте.
Преди седмица в Русе бяха затворени павилион за бързи закуски и бензиностанция на пътя за София.
Данъчните имат право да затворят търговски обект за срок от максимум 30 дни, като наложат и парични глоби или имуществени санкции в зависимост от нарушението. Много често фирмите обжалват наложения акт, така че той може да падне или да влезе в сила след известно време. До публикуването на наложените актове се стигна, след като през 2017 г. бяха отчетени опити на търговци да заобикалят запечатването. Това ставаше чрез прехвърляне на стопанисването на обекта в рамките на ден на друго юридическо лице, включително преназначаване на персонала, прехвърляне на касовите апарати, преподписване на договори с наемодатели и доставчици. След последните промени в ЗДДС подлежащият на запечатване обект се затваря независимо от евентуална промяна в субекта, който го стопанисва.