България подобрява показателите си относно защита на собствеността, но в международния индекс "Право на собственост" е изпреварена дори от държави като Гана, Тринидад и Тобаго, Оман. Това съобщава Институтът за пазарна икономика, който за поредна година представя международния индекс, разработван от Алианс "Право на собственост". Индексът оценява защитата на физическата и интелектуалната собственост по света, а в изданието за 2018 г. са включени 125 държави, отговарящи за 93% от населението по света и 98% от световния БВП.
Страната ни получава 5,4 точки от 10, с 0,6 точки повече от миналата година, което й позволява да се изкачи 20 позиции нагоре в класацията. Въпреки това България остава много далеч от държавите първенци. 
Основната причина за преместването нагоре е тазгодишното включване на индикатора "регистрация на собственост" (в категорията, измерваща защитата на правото на физическа собственост), при който нашата страна получава най-високия си резултат - 9,3 точки. 
За "Правна и политическа среда" тя получава 4,6 точки. Това е най-ниската оценка по категории и доказва за пореден път, че в България липсват независимост на съдебната власт, върховенство на закона, политическа стабилност и контрол над корупцията", посочва Зорница Славова от ИПИ.
В категорията "Право на физическа собственост" страната ни получава 6,1 точки. Нараства индикаторът за достъп до заеми. В "Право на интелектуална собственост" са получени 5,5 точки.
На първо място в класацията е Финландия (с 8,7 точки), следвана от Нова Зеландия, Швейцария, Норвегия и Сингапур.