16-годишният пианист Николай Димитров получи стипендия за участие в Лятната академия на международния фестивал "Peter de Grote" в холандския град Грьонинген догодина през юли. Младият русенец бе отличен за представянето си като соло пианист и камерен изпълнител по време на тазгодишното издание на академията, която събра близо 60 млади таланти от различни европейски страни, САЩ и Канада.
По време на изключително интензивната работа в консерваторията "Принц Клаус" Николай имаше ежедневни уроци с професори по пиано от Холандия, Русия, Италия, Израел, Испания, както и часове по камерна музика с два различни ансамбъла, сформирани специално за академията. Той свири в трио с връстници от Турция и Швеция и в квартет с млади таланти от Холандия. Ученикът от класа на Даниела Кюркчиева от Училището по изкуствата участва в пет концерта, в това число и в заключителния, в който свириха само отличените млади музиканти. Там те получиха и своите награди.
Участието на Николай Димитров във фестивала стана възможно благодарение на подкрепата на общинската фондация "Русе - град на свободния дух".