Приказна двуседмична ваканция си направиха двадесет българчета, потомци на някогашни преселници от България. Техните прадеди са напуснали своите къщи, житни ниви и китни градини, за да избягат от турските кланета по време на робството преди повече от два века. Скитанията им продължили дълго и засегнали не едно и две поколения - след като се заселили най-вече в украинската Таврия, близо век по-късно българите били принудени още веднъж да сменят мястото, където да вдигнат своите домове. Част от тях пристигнали в град Приморск и се установили там. Именно техни потомци гостуваха за две седмици в Русенския университет, за да преминат през професионален университетски курс по български език. 
Това става като част от програмата на Русенския университет за работа с бесарабските българи. По принцип при нас учат немалко студенти с български корени от Украйна и от Молдова, но 
този път нашите гостенчета за летните курсове бяха по-малки деца
ученици от Украино-българския колеж в град Приморск, обяснява университетската преподавателка Мира Душкова, която водеше езиковия курс на момичетата и момчетата. Освен заниманията по граматика, тийнейджърите са попълнили и познанията си по история както за България, така и конкретно за Русе. Тази мисия, да ги води по историческите забележителности, е приела друга преподавателка от РУ - историчката Ренета Златева, която е показала на украинските българчета най-интересните места в Русе, свързани с бележити събития. Така групата заедно с двете си преподавателки - българистката Наталия Матвиенко и Елена Колесник, учителка по украински език, е разгледала Историческия музей, колекциите в Екомузея, разходила се е по централните русенски улици, където всяка втора сграда е свързана с някакво забележително действие или личност. 
Децата бяха настанени да нощуват в университетското общежитие, а когато определяхме час за занятия или за среща за разходка, те бяха повече от стриктни, разказа Мира Душкова. 
Впечатлителни, любознателни, изключително възпитани 
и много внимателни един към към друг - така ги определят българските преподавателки. Така е било както по време на лекциите и практическите упражнения, така и по време на излетите и екскурзиите. 
Програмата е била доста наситена - за краткото време в Русе децата искали да видят колкото е възможно повече. И очевидно са успели. След като в техните телефони и фотоапарати са запечатани снимки от няколко манастира - Басарбовския, Дряновския и Соколския, от пещерите с причудливи изваяния на времето, водата и варовика - „Бачо Киро“ и Орлова чука, от Велико Търново, Габрово и ателиетата със стародавни български занаяти в етнографския комплекс „Етъра“. 
Една от най-впечатляващите екскурзии съчетала и езика, и историята. Това е посещението по местата, съхранили древните български светини от времето на първите владетели, основали и утвърдили държавата - Плиска, Преслав, Мадара - и 
Двора на кирилицата, която е съвременният поклон пред създателите на азбуката
запазила езика и писмеността, а с тях и българския дух. 
Часове след като получиха сертификатите си, които удостоверяват успешно преминатия курс, момичетата и момчетата споделиха своите впечатления от русенската си ваканция пред вестник „Утро“. 
За първи път съм и в България, и в Русе, толкова много ми  харесва, каза десетокласникът Николай. „Градът е много красив, преподавателите бяха много приятни и сърдечни, а лекциите им бяха интересни и със сигурност ще ни бъдат полезни. С удоволствие ще си спомням разходките ни край фонтаните в центъра на Русе, в градината покрай Паметника на свободата, красивите сгради и местата, където човек може да посети и да се полюбува на тези красоти“, продължи момчето. То е останало много впечатлено и от паметника Шипка, където групата гордо развяла българския трибагреник. А в пещерата Орлова чука изпяхме химна на Украйна - там акустиката е прекрасна и химнът прозвуча вълшебно, добавя преподавателката Наталия Матвиенко. 
За Ксюша това е второ идване в България 
- тя вече е участвала във фестивал в Каварна заедно с танцовия ансамбъл „Преславско слънчице“, където момичето участва. Ансамбълът е в родното село на Ксюша, което се нарича Преслав. Там живеят някогашни заселници, които са дошли именно от българския Преслав, който по време на тяхното бягство от България също е бил село, обяснява момичето. И добавя, че от миналата година украинското село Преслав и българският град със същото име вече са официални побратими. Но в Русе съм за първи път, много ми хареса, уточнява момичето. Това мое идване в България е по-продължително, по-наситено със занимания и с впечатления, успях да опозная повече и хората - те са толкова добри и внимателни, казва то.
Иска ми се като ръководител на групата от Украино-българския регионален многопрофилен лицей в град Приморск, Запорожка област, да изразя своята признателност и благодарност за тези чудесни две седмици, каза учителката по български език и водач на групата Наталия Матвиенко. 
Преподавателката е завършила българска филология в Шуменския университет
И разказва, че инициативата ученици от лицея да пътуват до България започва веднага след създаването на учебното заведение през 1996 година и това е идея на първия директор на лицея Дмитрий Томашков. Езиковите практики са изключително ценни за нашите ученици, а те им помагат и при участията на децата в конкурсите за есе и рисунка на Агенцията за българите в чужбина, в певческия конкурс „Прехвръкна птичка“ /който сега носи името на Любка Рондова/, призьори има лицеят и в конкурса за рецитация на Ботева поезия, обявен през 2016 г. от българското училище в испанска Валенсия. А носителят на Голямата награда за рецитация на Вазова поезия в националния конкурс, обявен от къщата-музей на Иван Вазов в Сопот, е не друг, а възпитаник на Украино-българския лицей: Иля Кратюк. 
За пръв път сме в Русе, но оставаме с много приятно и топло чувство от вниманието, което ни бе оказано, от новите неща и места, които видяхме и почувствахме - и се надяваме, че нашето сътрудничество ще продължи и в бъдеще, каза Наталия Матвиенко.    
Програмата е почти на сто процента изпълнена
доволни са лицеистите от Приморск. За своите очаквания, реални резултати от двуседмичния курс и пребиваването в Русе, за настроенията, впечатленията, желанията, перспективите и намеренията двадесетте момичета и момчета от лицея в Приморск разказали в анкета, която попълнили на финала на своето гостуване в Русе. 
Е, останало и нещо неизпълнено от програмата - но пък така ще се наложи да дойдат още веднъж, за да отметнат всички точки в предварителния план. Не успели само да отидат на басейн. Дъждовният период, който украинските българчета уцелиха през втората половина на юли, така и не им дал възможност поне веднъж да отидат да видят как е на български басейн. Но на фона на всичко останало, което е свършено, посетено, разгледано и заснето, по лицата на момичетата и момчетата се вижда, че пропускът не е болка за умиране. Още повече, че поне половината от групата не крие намеренията си след време, когато настъпи нуждата да избират къде да бъдат студенти, да огледат внимателно варианта „Русенски университет“. И тогава да попълнят пропуските от тази своя двуседмична ваканция.