19 са задържаните от групата на Димитър Желязков-Очите след мащабна акция на специализираната прокуратура и ГДБОП. Подробности за акцията в Бургас оповести зам. главният прокурор Иван Гешев, предаде БГНЕС.

Сред задържаните не е Димитър Желязков- Очите, който е обявен за общодържавно издирване, и за когото е известно че е напуснал страната. До края на деня за Митьо Очите ще бъде пусната европейска заповед за издирване чрез Интерпол.

„ Колегите имаха информация че той ще напусне страната в един период от време, но предпочетоха да преведат действията както бяха планирани защото това което те направиха днес и се прави в следващите три дена е въпрос на доста сложна организация”, уточни Гешев.

Тепърва ще стане ясно колко от задържаните ще бъдат привлечени като обвиняеми. Разпити пред съдия от специализирания съд ще се провеждат през целия ден. По непотвърдена информация заради продължаващото разследване задържани са Никола Маринов известен като Кольо Магарето, Йордан Ларша, Радослав Николов – Рачо и други от обкръжението на несебърския бос. На място с лицата работят прокурори от специализираната прокуратура, съдия, няколко звена на ГДБОП.

„Трудно за доказване, става въпрос за доста сериозна организация, която налага по-дълъг период за разследване, затова работата Касае се за организирана престъпна група за палежи, телесни повреди, рекет и наркотици.”

Зам.главният прокурор Иван Гешев уточни, че са извършени претърсвания на десетки адреси, в които като веществени доказателства са намерени и оръжия. Обискиран е и домът на Димитър Желязков-Очите в село Кошарица.

„ Бяха заварени роднини - жена и дъщеря на, как да кажа, на едно лице, което е подсъдим пред специализирания наказателен съд по друго дела, което е в ареста на специализирания наказателен съд за една група от Плевен - емблематична, занимаваща се с рекет и много други неща.”

По всяка вероятност се касае за семейството на небезизвестния Камен Балбузанов-Куката, като за разследващите е ясно че тези взаимоотношения с контингента от цялата страна доказват че групата край морето се е ползвала с влияние в страната.

Ситуацията се докладва на главния прокурор Сотир Цацаров. Очаква се в утрешния ден подробен брифинг в съдебната палата да дадат представителите на ГДБОП и Специализираната прокуратура.