Мистериозният ганайски футболист, който пристигна на проби в „Дунав“, се казва Дерик Менса, научи „Утро“. Африканецът е роден на 28 май 1995 година, висок е 175 сантиметра при тегло от 68 килограма. 
Професионалната кариера на опорния халф започва в ганайския „Тема“ и продължава за „Африкана“ /Тунис/. Статистиката обаче странно не отчита да има мачове за тези отбори.
През 2014-2016 година вече е футболист на елитния чешки тим „Баник“ /Острава/, с чийто екип записва 24 мача. В Чехия се жени за местно момиче. После играе за норвежкия „Хагеслунд“ /2016-2017, 4 мача/, а последният му тим е словенският „Алуминия“ /20 срещи с един гол/. Има и два мача с националния отбор за Гана за младежи до 20 години.
Дерик Менса оставил добри впечатления при първия си пробен етап в „Дунав“. Взел участие в 4 тренировки, а специално заради него била уредена и двустранна игра, в която се представил доста сериозно. 
„Стъпва и играе твърдо“, казват запознати с качествата му.
Ганаецът обаче си тръгнал от Русе, тъй като визата му изтекла. Идеята сега е да се сдобие колкото се може по-бързо с чешки паспорт покрай съпругата си и да се върне вече като жител на страна от Европейския съюз. Тогава най-вероятно ще подпише и договор с „Дунав“. Кога точно обаче ще стане това, не е ясно. 
Точно визовият проблем бил причината играчът да не подпише с „Черно море“. Ганаецът бил на проби във Варна, старши треньорът Илиян Илиев го харесал, но се наложило да го отпрати заради многото чужденци при „моряците“.  
С Менса, ако наистина е толкова качествен футболист, „Дунав“ би направил много добър ход в попълване на средната линия. Още повече, че старши треньорът Малин Орачев има остра нужда от халфове.