Родителите на дете с увреждания, които дойдоха тази сутрин в приемната на Министерски съвет, се срещнаха с премиера Бойко Борисов. От семейството на 18-годишния Петър Мавродиев заявиха, че срещата е преминала много човешки, предаде репортер на БГНЕС.

Борисов обеща на семейството, че ще съдейства за решаването на проблемите на хората с увреждания.

След срещата стана ясно, че утре премиерът ще се срещне и с протестиращите майки, които продължават безсрочния си протест пред Народното събрание.

Промените в законодателството, по които работим, ще гарантират по-голяма финансова подкрепа за хората с увреждания и по-добри услуги за тях, заяви министър-председателят Бойко Борисов по време на срещата си в приемната на Министерския съвет със семейството на Петър Мавродиев от Пловдив във връзка с проблемите на хората с увреждания.

Премиерът покани Емил Мавродиев, бащата на 18-годишното момче, да участва в предстоящата среща по проблемите на хората с увреждания. На нея бащата ще може да даде своите конкретни предложения за по-ефективното разходване на средствата в тази сфера.

Бащата благодари на премиера за срещата и отбеляза, че след разговора с него е с по-голям оптимизъм. По думите му проблемът на хората с увреждания е свързан не само с отпусканите средства, но и с рехабилитацията у нас. „Не съм с нагласата, че вие сте човекът който може да даде пари. Искаме тези рехабилитационни центрове да работят нормално“, допълни синът Петър, като се обърна към министър-председателя. Семейството поиска още да се работи бързо по промените в законодателството, които касаят хората с увреждания.

„Зарадвах се, че премиерът реално се поинтересува за моите потребности и какво може да се промени, за да се чувствам добре не само аз, но и хората с увреждания. Проведохме нормален, човешки разговор“, отбеляза след срещата Петър Мавродиев. По думите му има напредък и се вижда, че министър-председателят Борисов не неглижира проблема, а се интересува какво може да се направи за хората, които имат проблем, така че да се чувстват максимално добре.

БГНЕС припомня, че по-късно днес се очаква национален протест на майки на деца с увреждания. Те очакват премиерът Борисов да слезе при тях, за да чуе исканията им. Родители на дете с увреждания дойдоха в приемната на Министерски съвет тази сутрин, в знак на протест те оставиха сина си на грижите на Борисов през целия ден, за да му покажат трудностите, пред които са изправени ежедневно.

Облечени в черните тениски „Системата ни УБИВА”, Емил Мавродиев, баща на 18-годишния Петър успя да качи инвалидната количка на сина си по стълбите до приемната на Министерски съвет. На помощ дойдоха и други представители на протестиращите родители на деца с увреждания. „Тук съм, за да покажа, че хора като мен, с увреждания, съществуват и имат потенциал. Те имат личностни и професионални качества и могат да бъдат достойни граждани“, сподели 18-годишният Петър. Той скоро е станал пълнолетен, но от малък страда от детска церебрална парализа. Завършил е Националната търговска гимназия в Пловдив и дори вече е приет да учи Специална педагогика в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“.

След срещата с премиера Петър изрази удовлетворение от проведения с него разговор.